Biznis

PDV

Hotelijeri traže manji PDV

Hotelijeri traže manji PDV

Ministar turizma Damir Bajs rekao je kako će se o stopi PDV-a, koja trenutačno najviše muči hotelijere, više znati nakon dubinske analize stanja u turizmu

Na sastanku s predstavnicima turističkog gospodarstva Istarske županije u Puli predsjednik Uprave porečke "Rivijere" Veljko Ostojić iznio je zahtjeve i prijedloge Hrvatske udruge hotelijera i ostalih strukovnih udruga da se ponovno razmotri mogućnost uvođenja niže selektivne stope PDV-a sa širom osnovicom za turizam na razini šest posto.

Smatraju da bi time hrvatski turizam bio konkurentan ostalim mediteranskim zemljama. Stopa PDV u turizmu od 10 posto najviša je u Europi.

Ministar turizma Damir Bajs rekao je kako će se o stopi PDV-a, koja trenutačno najviše muči hotelijere, više znati nakon dubinske analize stanja u turizmu, koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

Bajs je na sastanku još jednom pohvalio model podizanja kvalitete turističkog smještaja u Istri, dok je kao glavne prioritete izdvojio produljenje sezone koja bi u Istri trebala trajati sedam do osam mjeseci, te kvalitetniju turističku ponudu.

Predstavnici istarskog turističkog gospodarstva izrazili su zadovoljstvo incijativom resornog Ministarstva o sufinanciranju obrazovanja kadrova ističući da će se bez dobro obrazovanih i stručnih ljudi svi projekti u turizmu teško realizirati.

O primjedbama hotelijera na negativni i destimulirajući učinak tečaja kune na poslovanje odnosno na činjenicu da zbog stalnog variranja kune u odnosu na euro hrvatski turizam godišnje izgubi oko 100 milijuna eura, ministar Bajs je istaknuo kako tečajna politika nije u nadležnosti Vlade već Hrvatske narodne banke koja je utvrdila u kojima će okvirima braniti tečaj kune prema euru.


Reci što misliš!