Biznis

Novac

Euro dosegnuo novi rekord prema dolaru

Euro dosegnuo novi rekord prema dolaru

Negativno je na tečaj američke valute djelovalo i loše poslovno izvješće General Electrica (GE) za prvo ovogodišnje tromjesečje

Tečaj eura dosegnuo je prošloga tjedna na tržištima valuta rekordne razine prema američkom dolaru i britanskoj funti.

Razlog tome je činjenica da je Europska središnja banka ostavila kamatne stope nepromijenjenima, dok ih je britanska snizila, a špekulira se da će to krajem mjeseca učiniti i američki Fed.

Euro je prošloga četvrtka dosegnuo rekordnih 1,5912 dolara, čime je njegov dobitak na vrijednosti prema američkoj valuti od početka godine dosegnuo devet posto. Do kraja tjedna blago je oslabio, zaključivši trgovanje na 1,5806 dolara, što je 0,42 posto više nego tjedan dana ranije. Europska je valuta prošloga tjedna ojačala i prema britanskoj funti, dosegnuvši u četvrtak rekordnih 80,26 penija.

Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, kliznuvši na 100,93 jena. Oslabio je i 0,45 posto prema švicarskom franku, na 1,0012 franaka za dolar.

ECB je u četvrtak zadržao ključne kamatne stope na postojećoj razini od 4,00 posto zbog inflacijskih prijetnji u eurozoni. Predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet izjavio je na konferenciji za novinstvo da je stupanj neizvjesnosti u vezi s previranjima na financijskim tržištima "neuobičajeno visok" te da bi napetosti mogle potrajati dulje nego što se očekivalo u početku.

Bank of England (BoE) snizila je, pak, ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 5,00 posto. To je treće ovogodišnje sniženje kamata u Velikoj Britaniji a bančin je potez motiviran bojaznima vezanim za cijene nekretnina, hipoteke i gospodarski rast.

Funta je zbog toga oslabila 1,2 posto prema dolaru, spustivši se na najnižu razinu prema američkoj valuti u proteklih mjesec i pol dana, na 1,9697 dolara.

Na tržištu se špekulira da će američka središnja banka Fed na sastanku zakazanom 30. travnja ponovno sniziti ključne kamatne stope, posebno nakon što su podaci za ožujak pokazali najveći gubitak radnih mjesta u proteklih pet godina.

U nastojanju da podupre gospodarski rast, usporen zbog krize na tržištu nekretnina i manjka likvidnosti, Fed je od rujna prošle godine snizio ključne kamate za tri postotna boda, na 2,25 posto.

Negativno je na tečaj američke valute djelovalo i loše poslovno izvješće General Electrica (GE) za prvo ovogodišnje tromjesečje. GE je iznenadio tržište objavom o padu dobiti u prvom tromjesečju za šest posto, navodeći kao razlog pad aktivnosti u američkom gospodarstvu i krizu na tržištu kredita. Ta je objava potaknula snažan pad ponajprije tečaja dolara prema jenu, budući da je ponovo prigušila netom obnovljenu sklonost ulagača riziku.


Reci što misliš!