Biznis

Novac

Strah od recesije pritišće dolar

Strah od recesije pritišće dolar

Nemogućnost tečaja eura da se održi iznad rekordne razine od 1.59 dolara možda naznaka da je to zasad presnažna prepreka za europsku valutu, te da će se na tim razinama stabilizirati

Strah od recesije u američkom gospodarstvu i ovoga bi tjedna mogao pritiskati tečaj dolara prema japanskom jenu i drugim azijskim valutama, dok bi svaka naznaka slabljenja gospodarstva eurozone mogla oslabiti euro u odnosu na američku valutu.

Euro je prošloga četvrtka dosegnuo rekordnih 1.5912 dolara, čime je njegov dobitak na vrijednosti prema američkoj valuti od početka godine porastao na devet posto. Do kraja tjedna blago je oslabio, zaključivši trgovanje na 1.5806 dolara.

Dolar je također bio u minusu prema japanskoj valuti, za 0.6 posto, kliznuvši na 100.93 jena. Oslabio je i 0.45 posto prema švicarskom franku, na 1.0012 franaka za dolar.

Analitičari procjenjuju da će jen i ostale azijske valute jačati prema dolaru jer će tamošnje monetarne vlasti morati dozvoliti aprecijaciju svojih valuta zbog inflacijskih prijetnji.

S druge strane, američko je gospodarstvo u ili na rubu recesije, stoga bi svaki novi signal njegova slabljenja mogao negativno utjecati na dolar.

Prošloga je mjeseca rast cijena na malo dosegnuo najvišu razinu u 14 mjeseci. Stoga je malo vjerojatno da će ECB uskoro smanjivati kamatne stope. Tim više što je gospodarstvo eurozone stabilno, premda pokazuje naznake slabljenja, kažu analitičari.

Ističu da je nemogućnost tečaja eura da se održi iznad rekordne razine od 1.59 dolara možda naznaka da je to zasad presnažna prepreka za europsku valutu, te da će se na tim razinama stabilizirati. No, to je, kažu analitičari, vrlo riskantna oklada, s obzirom da je na Wall Streetu vrlo neizvjesna situacija.


Reci što misliš!