Biznis

Yahoo ostvario dobit bolju od očekivane

Yahoo ostvario dobit bolju od očekivane

Yahoovi rezultati, kakvi god oni bili, neće utjecati na već danu 43 milijarde dolara vrijednu Microsoftovu ponudu za njegovo preuzimanje

Yahoo Inc izvijestio je o boljim od očekivanih tromjesečnim rezultatima u prva tri mjeseca ove godine, ali ne toliko izuzetnim da bi mogli utjecati na Microsoft Corp. da povisi vrijednost svoje ponude za preuzimanje te kompanije.

Potaknuta u prvome redu negotovinskim prihodom od 401 milijun dolara od prodaje udjela u kineskom Internet portalu Alibaba.com, neto dobit Yahooa u prvom je tromjesečju 2008. porasla na 542,2 milijuna dolara, u odnosu na 142,4 milijuna dolara u istome tromjesečju godine ranije, priopćeno je iz te kompanije.

Isključe li se jednokratne stavke i troškovi dioničke kompenzacije, dobit te problemima pritisnute internetske kompanije iznosila je 150 milijuna dolara, ili 11 centi po dionici. Usporedbe radi, analitičari Wall Streeta u prosjeku su očekivali dobit od devet centi po dionici.

Prihodi su u prvome tromjesečju porasli devet posto, na 1,82 milijarde dolara. Isključe li se uplate Yahoovim oglašivačkim podružnicama, prihodi su porasli 14 posto na 1,35 milijardi dolara.

Analitičari su očekivali prihode od 1,32 milijarde dolara, ustvrdivši kako brojke pokazuju da su se napori koje ta kompanija sa sjedištem u Sunnyvaleu, u saveznoj američkoj državi Kaliforniji, ulaže u restrukturiranje pretraživačkog oglašavanja i povećanje prodaje internetskih display oglasa, poput bannera, isplatili unatoč strahovima od utjecaja američkog gospodarskog usporavanja.

Yahoo je zadržao raniju prognozu sporijeg rasta prihoda u 2008. od između tri i 15 posto, odnosno između 7,2 i 8 milijardi dolara, uslijed slabljenja potražnje za internetskim oglašavanjem u sektorima poput financijskog, maloprodajnog i turističkog.

Prije objave ovog izvješća izvršni direktor Microsofta Steve Ballmer signalizirao je kako Yahoovi rezultati, kakvi god oni bili, neće utjecati na već danu 43 milijarde dolara vrijednu ponudu za njegovo preuzimanje. Njihova objava, prema nekim izvorima bliskim Microsoftu, nije sadržavala ništa što bi iole pozivalo na eventualnu promjenu toga stajališta.

"Yahoo-u želim što uspješnije rezultate, no oni neće utjecati na Microsoftovu procjenu te kompanije", kazao je Ballmer.


Reci što misliš!