Biznis

Sajam

15. Vinistra najkvalitetnija do sada

15. Vinistra najkvalitetnija do sada

U Poreču se danas zatvara međunarodna izložba vina i vinarske opreme

Danas se u Poreču zatvara 15. jubilarna Vinistra - međunarodna izložba vina i vinarske opreme. Članovi udruge Vinistra i organizatori ove eno-gastro manifestacije iznimno su zadovoljni postignutim rezultatima sajma, ne samo zbog velikog interesa posjetitelja, izlagača i medija, već i zbog stalnog porasta kvalitete sajma.

Ove godine, iako je došlo do promjene u ocjenjivačkom dijelu izložbe i prvi put nagrađenih vina nije moglo biti više od 30% od sveukupnog broja prijavljenih uzoraka, postotak osvojenih medalja ostao je isti kao i prošle godine (12%)

Vinistra nije izložba prodajnog karaktera već isključivo služi za predstavljanje vinara, proizvođača ulja, rakija i pršuta, koji se, osim stvaranja novih poslovnih kontakata, također upoznaju s novim trendovima i mogućnostima u proizvodnji i promociji.

Pozornost vinara privukla su ove godine stručna predavanja o sektoru vinogradarstva i vinarstva u Republici Hrvatskoj i o reformi sektora vinogradarstva u EU dok su ostali posjetitelji više bili zainteresirani za stručno vođene degustacije nagrađenih vina na ocjenjivačkom dijelu ovogodišnje Vinistre, degustaciju vina s područja Dubrovačko-neretvanske županije Udruge "Plavac mali" te degustaciju jedanaest, većinom arhivskih vina (od kojih jedna Malvazija iz 1997. godine) koje je vodio Sandi Paris višestruki hrvatski prvak somelier, voditelj edukacije pri Hrvatskom sommelier klubu.

Zanimljivost posljednjeg dana Vinistre, rezerviranog za poslovne partnere, bila je degustacija vina Muškat Ruža Porečka istoimenog projekta kojeg vodi Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu - prof.dr. Bernard Kozina i mr.sc. Marko Karoglavi i suradnici.

Prvi put na Vinistri ove je godine u organizaciji tvrtke Radin R, a pod pokroviteljstvom tvrtke Electrolux Professional predstavljena Vinistra Gourmet koja je zabilježila izniman interes posjetitelja sajma, a gdje su se mogle degustirati vrhunske kulinarske kreacije koje su, demonstrirajući ih na javnoj sceni, pripremali najbolji šefovi poznatih istarskih restorana.


Reci što misliš!