Biznis

Italija planira privremeni prekid ribolova zbog poskupljenja goriva

Italija planira privremeni prekid ribolova zbog poskupljenja goriva

Francuski ribari, prosvjedujući protiv rasta cijena goriva, nedavno su blokirali luke, prekinuli promet na kopnu i moru, te blokirali skladište goriva najveće francuske rafinerije nafte

Italija razmišlja o privremenoj obustavi izlova ribe te drugim mjerama usmjerenim na razrješenje krize u tome sektoru koju je izazvao rast cijena goriva, kazao je talijanski ministar poljoprivrede Luca Zaia.

Prema njegovim riječima, talijanskim ribarima mogli bi biti ponuđeni novi poticaji za umirovljenje odnosno izbacivanje iz uporabe starih dotrajalih brodova. On će se danas sastati s još šest EU ministara za ribarstvo u nastojanju da pronađu način za pomoć ribarima u izlaženju na kraj s rastućim cijenama goriva.

'Želimo intervenirati kroz neki oblik privremene obustave', kazao je Zaia novinarima na marginama sastanka s predstavnicima ribarske industrije.

Francuski ribari, prosvjedujući protiv rasta cijena goriva, nedavno su blokirali luke, prekinuli promet na kopnu i moru, te blokirali skladište goriva najveće francuske rafinerije nafte. Talijanski su ribari također organizirali nekoliko štrajkova.

Jedna od mogućnosti, kazao je Zaia, mogla bi biti da vlada ponudi ribarima naknadu za držanje svojih brodova u lukama određeni broj dana.

Druga mogućnost uključuje poticaje za povlačenje zastarjelih ribarskih brodica iz uporabe. Ukupno oko 14.000 talijanskih ribarskih brodova - dvostruko više nego u Francuskoj - prosječne je starosti 28 godina.

Na današnjem sastanku u Veneciji bit će nazočni ministri ribarstva Francuske, Španjolske, Grčke, Italije, Portugala, Slovenije i Malte. Oni će svoje prijedloge rješenja krize predočiti na cjelovitom ministarskom sastanku EU 23. i 24. lipnja u Luxembourgu.

Talijanski je ministar upozorio je da će na tome sastanku sastaviti 'oštri dosje' sa zahtjevima sedam prisutnih članica EU glede politički prihvatljive cijene goriva.

Francuska je prošli mjesec kazala kako sastavlja prijedlog koji predviđa povećanje razine financijske pomoći koje EU vlade mogu odobravati svojim ribarskim sektorima.


Reci što misliš!