Biznis

Širenje na novo tržište

Todorić korak do osvajanja ruskog tržišta

Todorić korak do osvajanja ruskog tržišta

Hrvatski Agrokor jedan je od preostale dvojice potencijalnih kupaca Lente koji mogu iščekivati poziv za podnošenje obvezujuće ponude

Iz ruskih izvora neslužbeno se doznaje da je lista kandidata za kupnju trgovačkog lanca Lenta sužena na dva kandidata, ali i da o toj odluci konkurenti još nisu formalno obaviješteni.

No, prema saznanjima iz istih krugova, hrvatski Agrokor jedan je od preostale dvojice potencijalnih kupaca Lente koji mogu iščekivati poziv za podnošenje obvezujuće ponude. U igri, navodno, više nisu Wal-Mart i Kesko. No, tu informaciju svakako treba uzeti s rezervom i to ponajviše zbog njezine očite geopolitičke obojenosti, barem u slučaju američkog interesenta.

Naime, Wal-Martu su, navodno, vrata zatvorena samo zato što su se odnosi na relaciji Moskva Washington ponovno zategli zbog ruske intervencije u Gruziji. Međutim, dodatnu sumnju na vjerodostojnost ove informacije baca i činjenica da je u ovoj transakciji ipak riječ o prodaji privatne kompanije, u kojoj je, uz to, jedan od vlasnika Amerikanac te da će u konačnici ključnu odluku svakog suvlasnika vjerojatno igrati visina ponude.

Za razliku od toga, navodno izbacivanje iz utakmice finskog Keska vezano je isključivo uz tržišne razloge - Kesko, naime, već posluje u Rusiji pa je procijenjeno da ulaz na tržište treba otvoriti i drugima koji su taj ulaz spremni i primjereno više platiti kroz premiju koju vlasnici očekuju. Po tome, za Lentu dalje igraju Agrokor i francuski Carrefour.

 


Reci što misliš!