Biznis

Burza

Zagrebačka burza: Crobex blizu ovogodišnjeg minimuma

Zagrebačka burza: Crobex blizu ovogodišnjeg minimuma

Pokazujući kako u ovoj situaciji rastući obujam trgovine može poslužiti tek kao potvrda intenziviranja prevladavajućeg (silaznoga) trenda

Veći promet - veći i minus. Barem su sukladno toj logici odvijala današnja trgovina na Zagrebačkoj burzi, odražavajući tek u manjoj mjeri pesimizam na svjetskim tržištima kapitala.

Naravno, riječ je o činjenici koju nije nimalo jednostavno ignorirati, no u ovom je slučaju nastavak negativnoga trenda u prvom redu odraz straha koji se ponovo uvukao među domaće ulagače što sa zebnjom promatraju posrtanje velikog broja izdanja. A statistika je u tom kontekstu - neumoljiva.

Naime, danas je tek petina aktivnih izdanja uspjela namaknuti rast cijene, no njihov je udio u strukturi ostvarenog prometa (kojemu su ovom prigodom pribrojene i realizirane blok-transakcije) iznosio tek mizernih 5%. Pokazujući kako u ovoj situaciji rastući obujam trgovine može poslužiti tek kao potvrda intenziviranja prevladavajućeg (silaznoga) trenda.

A nastavak negativnog trenda samo je produbio minus Crobexa koji je danas zabilježio pad vrijednosti od 2,4% (najviše u posljednja dva mjeseca), te u odnosu na početak godine bilježi minus oko 37 posto, dok je aktualna vrijednost Crobexa od 3.310 bodova tek za 1,4 posto iznad ovogodišnjeg minimuma.

Čak 13 izdanja nadmašilo je prometom prag od milijun kuna, a najdalje je otišla INA (ZSE:INA-R-A), prikupivši 13,2 milijuna kuna. Iako se dionice već osmi dan održavaju iznad Molove ponude, posljednja tri dana zaredalo se spuštanje cijene, pa je današnji dnevnim minimumom praktički izjednačena cifra od 2.800 kuna. Iako su za sada, prema podacima SDA, Mađari prikupili tek stotinjak dionica, uz višednevni pad cijene i približavanje Crobexa ovogodišnjem minimumu MOL-ova bi ponuda nedvojbeno mogla postati sve primamljivija. Uostalom, krajnji rok istječe tek 3. listopada. Zaključna cijena INA-e iznosila je 2.811 kuna, što u odnosu na jučerašnju predstavlja minus od 0,5 posto.

Najniže od polovice srpnja pao je i Hrvatski telekom (ZSE:HT-R-A), na samo 271,5 kuna, uz više od 12 milijuna kuna prometa, a zaključnom je cijenom dnevni minus tek neznatno ublažen, na 1,9 posto (na 272 kuna). Obje uz milijunski promet, i Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) i Magma (ZSE:MGMA-R-A) pale su na najnižu vrijednost od njihova uvrštenja na burzu, dohvativši 671, odnosno, 108 kuna. Završile su iznad svojih minimuma, Magma na 110 kuna uz minus od 4,3 posto, a Atlantic grupa uz minus od 0,7 posto na 703 kune.

S prometom od 7,5 milijuna kuna prometa dionice Atlantske plovidbe (ZSE:ATPL-R-A) pale su na samo 2.050 kuna (najniže od polovice travnja), završivši s minusom od 3,4 posto. Uz minus od čak 5,3 posto dnevni minimum, a ujedno i zaključna cijena Ericssona Nikole Tesle (ZSE:ERNT-R-A) iznosila je samo 1.913 kuna, i predstavlja najnižu cijena još od lipnja 2006. godine.

Na najnižu cijenu od druge polovice 2005. godine pala je i Uljanik Plovidba (ZSE:ULPL-R-A) s cijenom od 1.720 kuna, završivši na 1.800 kuna uz minus od 3,7 posto. Neugodan dojam koji ostavlja iznimno siva statistika danas dodatno pojačava blok-transakcija povlaštenim dionicama Adris grupe (ZSE:ADRS-P-A), realizirana po cijeni od 357 kuna, makar se cijena u redovnoj trgovini nije spuštala ispod 361 kunu.

A to pak upućuje na vrlo nezgodan položaj institucionalnih investitora, koji su, eto, u namjeri da održe adekvatnu razinu likvidnosti, prisiljeni na dodatan diskont kako bi se riješili dijela imovine i zamijenili ga za toliku traženu gotovinu. Dotična blok-transakcija "težila" je 7,1 milijun kuna prometa, dok je pet milijuna kuna na isti način skupio Končar (ZSE:KOEI-R-A).

Zbog dvoznamenkastog pada cijena u blokadi su se našli Konzum (ZSE:KNZM-R-A) i Jadroplov (ZSE:JDPL-R-A), ali se Konzum na kraju opravio završivši uz pad cijene od 1,5 posto i dok je splitski brodar pao za čak 11 posto.


Reci što misliš!