Biznis

Kartično poslovanje

American Express ostvario 20 posto manje dobiti

American Express ostvario 20 posto manje dobiti

Takvim rezultatima pridonijela je činjenica da je American Express u trećem tromjesečju, u odnosu na ranije tromjesečje, smanjio iznose rezervacija za pokriće loših zajmova

American Express izvijestio je o padu dobiti većem od 20 posto u trećem ovogodišnjem tromjesečju, budući da je morao sa strane staviti veće iznose radi pokrića rastućih gubitaka u poslovanju s kreditnim karticama.

Neto dobit u tom tromjesečju, koja uključuje rezultate od prekinutih poslovnih operacija, smanjena je 24 posto na godišnjoj razini, na 815 milijuna dolara. Istodobno, operativna dobit od nastavljenih operacija pala je na 861 milijun dolara, nasuprot 1,1 milijarde dolara u istom razdoblju prošle godine.

Takvim rezultatima pridonijela je činjenica da je American Express u trećem tromjesečju, u odnosu na ranije tromjesečje, smanjio iznose rezervacija za pokriće loših zajmova, unatoč učestalijim problemima s naplatom računa u uvjetima financijske krize koja je pogodila određen broj korisnika.

Kompanija je tako za loše zajmove rezervirala iznos od 1,37 milijardi dolara, što je 25 posto manje u odnosu na drugo tromjesečje, ali na godišnjoj razini predstavlja povećanje od 51 posto.

American Express iznio je sumorne prognoze o budućem poslovanju, ističući kako će gospodarstva diljem svijeta dobar dio iduće godine vjerojatno ostati slaba, pa će potrošnja po kreditnim karticama vjerojatno i dalje biti slaba.


Reci što misliš!