Biznis

Financijska kriza

Euro i funta oslabili u odnosu na dolar

Euro i funta oslabili u odnosu na dolar

Euro je pao na 1,2897 dolara, najnižu razinu prema dolaru u dvije godine

Strahovi od recesije u Europi danas su snažno pritisnuli euro i funtu na međunarodnim tržištima valuta, budući da trgovci očekuju nova sniženja ključnih kamatnih stopa u regiji kako bi se izbjeglo produljeno razdoblje usporavanja gospodarstva, prenosi Totalportal.hr.

Euro je do podneva pao na najnižu razinu prema dolaru u gotovo dvije godine, kliznuvši na 1,2897 dolara, nakratko dotaknuvši i najnižu razinu od 7. studenog 2006. od 1,2743 dolara. Bio je u minusu i prema jenu, spustivši se na 128,10 jena, najnižu razinu od travnja 2004.

Britanska funta oslabila je pak na 1,6203 dolara, najnižu razinu prema zelenoj novčanici u proteklih pet godina, nakon što je guverner britanske središnje banke Mervyn King upozorio da Britanija najvjerojatnije ulazi u recesiju.

Dolar se pak spustio ispod ključne razine od 100 jena, na 99,24 jena, pod utjecajem novog vala nesklonosti ulagača rizičnim ulaganjima.

Valute se nalaze pod pritiskom spekulacija da će europske središnje banke srezati kamatne stope radi poticanja gospodarskog rasta, uslijed najteže financijske krize u posljednjih nekoliko desetljeća.

"Tržišni igrači pokušavaju testirati koliko nisko euro može ići, nakon što je tako lako prešao granicu od 1,3 dolara", ocjenjuje Yosuke Hosokawa, čelnik valutnih tečajeva u Chuo Mitsui Trust Banku. "Iako je snižavanje kamatnih stopa globalni trend, japanske će kamatne stope najvjerojatnije ostati nepromijenjene", dodao je on.

Početkom listopada vodeće su svjetske središnje banke srezale kamatne stope u zajedničkom nastojanju smirivanja previranja na tržištima. Bank of Japan nije sudjelovala u tome, ustvrdivši da je njezina ključna kamatna stopa od 0,5 posto već dovoljno niska.

"S obzirom na nastavljen rast zabrinutosti glede gospodarskog usporavanja, osobito u Europi, očekuje se da će se trend kupovanja jena zasad nastaviti", kazao je Saburo Matsumoto, strateg Sumitomo Trust Banka.

"Tržišni su igrači sada usredotočeni na kamatne stope, a ne cijene dionica, kao pokazatelj da li prodavati euro i funtu", ističe Minoru Shiori, menadžer tvrtke Mitsubishi UFJ Securities. "S obzirom na postojeće gospodarske i prognoze kamatnih stopa u Europi, nema šanse za kupovanje eura", dodaje.

Među ostalim valutama isticala se mađarska forinta, koja se nakratko približila rekordno niskoj razini prema euru, od 283 forinte za euro, nakon čega je središnja banka povisila ključne kamatne stope za tri postotna boda, na 11,5 posto.


Reci što misliš!