Biznis

Bankarstvo

FED dozvolio American Expressu da postane banka

FED dozvolio American Expressu da postane banka

Na taj se potez ta kompanija odlučila kako bi nadoknadila velike gubitke uzrokovane nenaplaćenim potraživanjima

American Express Co., jedan od najvećih svjetskih kartičara, dobio je dozvolu Fed-a da svoje poslovanje preusmjeri na komercijalno bankarstvo.

Na taj se potez ta kompanija odlučila kako bi nadoknadila velike gubitke uzrokovane nenaplaćenim potraživanjima. Kako se neslužbeno doznaje, za ovu nesvakidašnju promjenu glasao je i sam čelnik Feda Ben Bernanke.

Naime, kreditni platiše u trećem kvartalu nisu bili redoviti, odnosno udio nenaplaćenih potraživanja porastao je obzirom na prvi kvartal više nego dvostruko. Ova je kriza tako snažno utjecala na rast nezaposlenosti pa kartičari više uopće nisu mogli prodavati obveznice poduprte uplatama klijenata.

Amex će se tako pridružiti nekad investicijskim bankama Goldman Sachs Group Inc i Morgan Stanleyu u prebacivanju svog poslovanja na komercijalni bankarski sektor. Jučer su dionice te kompanije pale 1,33 dolara odnosno 5,3 posto na 23,98 dolara na NYSE. Ove su godine ukupno pale 54 posto što je četvrti najveći pad na Dow Jones Industrial Average indeksu.

Kompanija ima konsolidiranu imovinu u vrijednosti od 127 milijardi dolara. Ista već posjeduje dvije bankovne podružnice - American Express Centurion Bank i American Express Bank, od kojih svaka ima imovinu u vrijednosti od 25 milijardi dolara te kontrolira depozite u iznosu od 7,2 milijardi dolara.


Reci što misliš!