Biznis

Financijska kriza

Recesija u Europi srušila euro i funtu

Recesija u Europi srušila euro i funtu

Prošloga su tjedna službeni podaci potvrdili da su eurozona, Njemačka i Italija u recesiji

Vrijednost eura i britanske funte osjetno je pala prošloga tjedna zbog vijesti o padu gospodarstva eurozone u recesiju, dok se u Britaniji drastično pogoršavaju ekonomski uvjeti, prenosi Totalportal.hr .

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,5 posto, na 1,273 dolara, a u jednom trenutku zaronio je na svega 1,238 dolara. Cijena dolara pala je, pak, prema japanskoj valuti, za 2,4 posto, na 97,4 jena. Japanska je valuta ojačala i prema euru, pa je tečaj europske valute pao 0,7 posto, na 123,9 jena.

Prošloga su tjedna službeni podaci potvrdili da su eurozona, Njemačka i Italija u recesiji. To je izazvalo slabljenje eura jer bi Europska središnja banka mogla ponovno smanjiti kamatne stope kako bi potaknula gospodarski rast. Tim više što inflacija slabi, pa više ne ograničava prostor za smanjenje cijene novca.

ECB je početkom studenoga već snizila ključnu kamatnu stopu za 0,5 postotnog boda, na 3,25 posto.

"U kombinaciji s mogućnošću daljnjeg oštrog usporavanja inflacije, to će navesti ECB na agresivnije snižavanje kamatnih stopa u nadolazećim mjesecima", ističe analitičar Ben May iz tvrtke Capital Economics.

Međutim, dolarov rast je ograničen jer se nalazi pod teretom pesimističnih korporativnih izvješća i gospodarskih podataka. Visoka nezaposlenost, pad potrošnje, rekordni proračunski deficit, s jedne strane, i niz kompanija koje upozoravaju na pogoršanje poslovnih uvjeta, s druge strane, snažno pritišću američku valutu.

Gospodarstvo SAD-a službeno još nije u recesiji, s obzirom da nedostaje još jedan kvartalni pad BDP-a, no svi podaci pokazuju da je to neizbježno.

Recesiji ne može izmaknuti ni Britanija. Nakon pada njezinog BDP-a u trećem tromjesečju, britanska središnja banka u svojem tromjesečnom izvješću predviđa oštar pad aktivnosti gospodarstva u idućoj godini. Guverner BoE Mervyn King izjavio je, pritom, kako je središnja banka spremna na dodatno popuštanje monetarne politike nakon prošlotjednog snažnog smanjenja kamatnih stopa za 1,5 postotni bod, na 3,25 posto.

Stoga je cijena britanske funte pala na najnižu razinu u šest godina prema dolaru, te rekordno nisku prema euru. Prema dolaru funta je prošloga tjedna oslabila oko 6 posto, pa joj je tečaj potonuo na 1,5204 dolara, najnižu razinu od 2002. godine. Funta je oslabila i prema euru, pa je cijena eura dosegnula najvišu razinu u povijesti - 82,37 penija

 


Reci što misliš!