Biznis

Novac

Euro opet oslabio prema dolaru

Euro opet oslabio prema dolaru

Euro se našao pod pritiskom nakon što je izvješće o narudžbama njemačkoj industriji u listopadu neočekivano pokaza njihov pad za 1,6 posto na mjesečnoj razini

Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, uslijed pojačane nesklonosti ulagača riziku uoči objave najnovijih podataka o broju radnih mjesta u SAD-u u studenom, koji bi trebali pokazati snažan pad pod pritiskom intenziviranja globalnog gospodarskog usporavanja, prenosi Totalportal.hr .

Euro je tako do podneva oslabio prema dolaru 0,7 posto, na 1,2675 dolara. Dolar je ojačao i prema jenu, blagih 0,1 posto, te se njime trgovalo po 92,23 jena.

Euro se našao pod pritiskom nakon što je izvješće o narudžbama njemačkoj industriji u listopadu neočekivano pokaza njihov pad za 1,6 posto na mjesečnoj razini. Pad cijena europskih dionica za više od dva posto pojačao je taj pritisak, izazvavši rasprodaje jedinstvene europske valute.

Američka je valuta pak crpila potporu iz povlačenja ulagača iz rizičnih pozicija uoči objave izvješća o broju radnih mjesta u SAD-u u studenome. Očekuje se da će pokazati njihov pad, što dodatno potpiruje stajališta o snažnom usporavanju američkog gospodarstva.

"Očekujemo sumorne podatke. S kontinuiranim rastom broja izgubljenih radnih mjesta dolaze u pitanje korporativne dobiti u idućoj godini. Također će ojačati pritisci na proizvođače automobila, jednostavno zato što ih nezaposleni ljudi neće kupovati", kaže Tom Vosa iz londonske tvrtke nabCapital.

Zabrinutosti vezane uz stanje u svjetskom gospodarstvu pogodile su tržišta dionica i druge imovine koja je ocijenjena rizičnom, što je ulagače navelo na odbacivanje valuta viših prinosa poput eura, funte te australskog i novozelandskog dolara, u korist američke valute i jena.

Dok neki analitičari smatraju da će sumorno izvješće o broju radnih mjesta u SAD-u biti loše za dolar zbog uvjerenja da bi moglo dodatno potkrijepiti pesimistične gospodarske prognoze, drugi tvrde da bi, naprotiv, moglo dodatno pojačati nesklonost ulagača riziku te pogurnuti američku valutu naviše.

 


Reci što misliš!