Biznis

Novac

Dolar sigurno utočište dok recesija u svijetu jača

Dolar sigurno utočište dok recesija u svijetu jača

Euro je, pak, oslabio nakon što su čelnici Europske središnje banke u četvrtak smanjili ključnu kamatnu stopu s 2 na 1,5 posto, najnižu razinu u povijesti eurozone

Američka je valuta prošloga tjedna ojačala prema japanskoj i europskoj jer se u situaciji u kojoj je recesija zahvatila sva najveća svjetska gospodarstva dolar smatra ipak najsigurnijim utočištem za kapital.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,2660 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu porastao 0,5 posto, dosegnuvši 124,40 jena.

Cijena dolara prema japanskoj valuti porasla je, pak, 0,4 posto, na 97,90 jena, a polovicom tjedna dolar se, po prvi puta od studenoga prošle godine, probio i iznad 99 jena.

Od početka godine dolar je prema jenu ojačao 8,1 posto, pri čemu je njegov tečaj porastao u šest od 10 tjedana. U istom je razdoblju dolar prema euru ojačao 9,4 posto, a njegova je cijena zabilježila rast u sedam od 10 posljednjih tjedana.

Dolar je prošloga tjedna crpio potporu iz zabrinutosti ulagača za budućnost financijskih institucija i zbog jačanja recesije u svijetu, što i dalje usmjeruje ulagače prema valuti koju smatraju relativno sigurnijom.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 0,4 posto

Dolar dobiva podršku i zbog uvjerenja da Washington poduzima opsežnije korake za rješavanje gospodarske krize u usporedbi s vlastima eurozone i Japana.

Skoku dolara na novu najvišu razinu prema jenu u četiri mjeseca pridonijele su i zabrinutosti oko pogoršavanja stanja u japanskom gospodarstvu.

Euro oslabio

Euro je, pak, oslabio nakon što su čelnici Europske središnje banke u četvrtak smanjili ključnu kamatnu stopu s 2 na 1,5 posto, najnižu razinu u povijesti eurozone.

Uz to, analitičari ECB-a smanjili su prognoze gospodarskog rasta eurozone u 2009. i 2010. godini, s obzirom da se situacija u gospodarstvu eurozone pogoršava.

Britanska središnja banka također je u četvrtak snizila ključne kamatne stope za pola postotnog boda, na 0,5 posto, najnižu razinu u bančinoj 315 godina dugoj povijesti. Zbog toga se funta našla pod snažnim pritiskom.

Jačanje dolara zaustavljeno je u petak nakon što je objavljeno izvješće da je u veljači u SAD-u izgubljeno 651.000 radnih mjesta, što je pogurnulo stopu nezaposlenosti na 8,1 posto, najvišu razinu od kraja 1983.

"Očekivana je reakcija na to izvješće prodaja dolara i kupovina eura, kao i prodaja jena i kupovina dolara", kaže valutni strateg banke UBS Brian Kim. No, ističe da je dolar i dalje atraktivna opcija za ulagače nesklone riziku, osobito s obzirom na približavanje kamatnih stopa nuli u drugim zemljama i sve učestalije okretanje nekonvencionalnim mjerama monetarne politike.

Zbog toga analitičari procjenjuju da će se uspon američke valute nastaviti.

"Dolar nastavlja napredovati jer ga se smatra bolje pozicioniranim od drugih valuta, s obzirom na tešku gospodarsku situaciju posvuda", ocjenjuje Mario Ueda, trgovac valutama tvrtke FX Prime.


Reci što misliš!