U znaku boba i srdela
Sutra 5. Dani gastronomije u Zadru
U petak, zadnjeg dana manifestacije na rasporedu je omiljeno natjecanje ''Poznati Zadrani u kužini''. Ove godine pod parolom ''Nećemo politiku u našu kužinu'' kuhat će poznati Zadrani koji nisu vezani uz politiku a ocijenjivat će ih poznate Zadranke
Sutra se otvaraju 5. po redu Dani gastronomije u Zadru. Trodnevni program odvijat će se u Arsenalu, a predstavit će se dvije namirnice koje su posljednjih godina vrlo malo zastupljene na tanjurima lokalnih restorana ali i domaćinstava. Riječ je o bobu i srdeli.
Već sutra, prvog dana, agronom Marijan Tomac održat će predavanje o bobu i njegovom značenju u prehrani, visokim nutritivnim vrijednostima. Nakon toga, moći će se isprobati 10-ak jela u kojima je bob dominantna namirnica.
Dan srdela je u četvrtak. Srdela je najjeftinija domaća riba, smatrana često sirotinjskim jelom. Danas je priznata kao jedna od najvećih izvora omega 3 masnih kiselina potrebnih za zdravlje srca i krvnih žila.
Iako se o srdeli u svijetu sve više priča i sve se više konzumira, kod nas je još uvijek rijetko zastupljena u jelovnicima restorana i kućanstava. Na ovogodišnjim Danima gastronomije moći ćete isprobati neka od zaboravljenih jela naših starih sa sredlom u sredini tanjura.
U petak, zadnjeg dana manifestacije na rasporedu je omiljeno natjecanje ''Poznati Zadrani u kužini''. Ove godine pod parolom ''Nećemo politiku u našu kužinu'' kuhat će poznati Zadrani koji nisu vezani uz politiku a ocijenjivat će ih poznate Zadranke, rekao je predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije, Renato Kraljev:
Iako organizatori nisu htjeli govoriti o sudionicima natjecanja, neslužbeno se doznaje kako je jedan od poznatih Zadrana koji će pokazati svoje kulinarsko umijeće - ugostitelj Stipe Knežević. Također spominje se i Stjepan Felber iz Turističke zajednice grada Zadra, a jedna od članica žirija je i glasnogovornica Zadarske županije - Vlatka Vučić Marasović.
U ovogodišnje Dane gastronomije u Zadru utrošeno je oko 30 tisuća kuna.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!