Biznis

U znaku boba i srdela

Sutra 5. Dani gastronomije u Zadru

Sutra 5. Dani gastronomije u Zadru

U petak, zadnjeg dana manifestacije na rasporedu je omiljeno natjecanje ''Poznati Zadrani u kužini''. Ove godine pod parolom ''Nećemo politiku u našu kužinu'' kuhat će poznati Zadrani koji nisu vezani uz politiku a ocijenjivat će ih poznate Zadranke

Sutra se otvaraju 5. po redu Dani gastronomije u Zadru. Trodnevni program odvijat će se u Arsenalu, a predstavit će se dvije namirnice koje su posljednjih godina vrlo malo zastupljene na tanjurima lokalnih restorana ali i domaćinstava. Riječ je o bobu i srdeli.

Već sutra, prvog dana, agronom Marijan Tomac održat će predavanje o bobu i njegovom značenju u prehrani, visokim nutritivnim vrijednostima. Nakon toga, moći će se isprobati 10-ak jela u kojima je bob dominantna namirnica.

 Dan srdela je u četvrtak. Srdela je najjeftinija domaća riba, smatrana često sirotinjskim jelom. Danas je priznata kao jedna od najvećih izvora omega 3 masnih kiselina potrebnih za zdravlje srca i krvnih žila.

 Iako se o srdeli u svijetu sve više priča i sve se više konzumira, kod nas je još uvijek rijetko zastupljena u jelovnicima restorana i kućanstava. Na ovogodišnjim Danima gastronomije moći ćete isprobati neka od zaboravljenih jela naših starih sa sredlom u sredini tanjura.

 U petak, zadnjeg dana manifestacije na rasporedu je omiljeno natjecanje ''Poznati Zadrani u kužini''. Ove godine pod parolom ''Nećemo politiku u našu kužinu'' kuhat će poznati Zadrani koji nisu vezani uz politiku a ocijenjivat će ih poznate Zadranke, rekao je predsjednik Udruge kuhara Zadarske županije, Renato Kraljev:

 

 


Iako organizatori nisu htjeli govoriti o sudionicima natjecanja, neslužbeno se doznaje kako je jedan od poznatih Zadrana koji će pokazati svoje kulinarsko umijeće - ugostitelj Stipe Knežević. Također spominje se i Stjepan Felber iz Turističke zajednice grada Zadra, a jedna od članica žirija je i glasnogovornica Zadarske županije - Vlatka Vučić Marasović.

U ovogodišnje Dane gastronomije u Zadru utrošeno je oko 30 tisuća kuna.


Reci što misliš!