Biznis

Ribarstvo

Španjolskoj najviše subvencija za ribarstvo

Španjolskoj najviše subvencija za ribarstvo

Dok Grčka i Italija imaju više brodova u svojim flotama, Španjolska, koja je dobila 44 posto subvencija, ima daleko najveću flotu po tonaži

Španjolska ribarska flota dobila je gotovo polovinu ukupnih europskih subvencija između 1994. i 2006., a većinu novca potrošila je na gradnju brodova, a ne na smanjivanje njihova broja, unatoč opadanju ribljeg fonda za što se često optužuje prekapacitiranost flota, prenosi HRT . Prekapacitiranost se navodi kao ključni čimbenik za loše stanje europskog ribljeg fonda, osobito bakalara.

Podaci pokazuju da je u EU-u isplaćeno ukupno 8,54 milijarde eura brodovima, lukama i tvrtkama za preradu ribe, uključujući isplate iz drugih stavki europskog proračuna te subvencije nacionalnih vlada.

Dok Grčka i Italija imaju više brodova u svojim flotama, Španjolska, koja je dobila 44 posto subvencija, ima daleko najveću flotu po tonaži. Italija je na drugome mjestu s 12 posto subvencija, dok su Francuska i Portugal dobili 9 odnosno 6 posto. U Španjolskoj se također nalazi šest luka koje su dobile najviše subvencija. Samo luka Vigo dobila je 238 milijuna eura od 1994. do 2006.

Bruxelles je 2004. prestao isplaćivati subvencije za gradnju brodova. Prije toga, Španjolska je potrošila veći dio europskog novca na nove brodove ili modernizaciju starih, dok su ostale članice EU-a smanjivale svoje flote.

 


Reci što misliš!