Biznis

Prodaja hrvatskog teritorija

Dodik Rusima prodao dio JANAF-a i Luke Ploče?

Dodik Rusima prodao dio JANAF-a i Luke Ploče?

Slobodnoj Bosni u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija priznali su da uopće nisu znali da je u ugovoru potpisanom s Rusima spomenut hrvatski dio teritorija

Potpisujući ugovor o prodaji naftnog sektora Republike Srpske Rusima, premijer RS Milorad Dodik je aneksom ugovora prodao i dio "hrvatskog teritorija", pa su tako Rusi postali potencijalni suvlasnici Jadranskog naftovoda (JANAF) i terminala u Luci Ploče, piše Slobodna Bosna, a prenosi Net.hr .

"Iako nije pravni nasljednik BiH, RS je uzeo za pravo da prodaje i dijeli državnu imovinu ne samo naše države, već i susjedne Hrvatske. Tako je ruska kompanija Njeftegazinkor s početnim kapitalom od 1,3 milijuna maraka, čiji su dioničari s 40 posto dionica Zarubežnjeft, a ostatak nepoznati dioničari, za 115 milijuna eura, koje su platili za spomenute tvrtke, postali potencijalni suvlasnici Jadranskog naftovoda (JANAF) i terminala u luci Ploče!?", prenosi Business.hr bosanski list.

Ugovor na koji je Dodik stavio potpis podrazumijeva prodaju Rafinerije nafte u Brodu, Rafinerije ulja iz Modriče te tvrtku Petrol. Aneksom ugovora, osim prodaje tuđe imovine, Dodik se ruskom partneru obvezao dati i monopol na sva naftna bogatstva na 49 posto teritorija BiH.

Adnan Terzić, koji je bio predsjedavajući Vijeća ministara BiH u razdoblju od 2002. do 2007. godine, objasnio je da potvrdio da RS nije pravni nasljednik predratne imovine, već BiH. Smatra da je besmisleno da RS, kao entitet bez ikakvog pravnog subjektiviteta, prodaje i Ploče i JANAF.

Svetlana Cenić, bivša ministrica financija RS-a, kaže da pitanje JANAF-a između dviju zemalja nije bilo riješeno do kraja rata, a da je bilo u nadležnosti Vijeća ministara BiH.

Smatra da je pitanje JANAF-a trebalo riješiti raspodjelom imovine između bivših jugoslavenskih republika, odnosno sukcesijom.

"S obzirom na to da JANAF ne ide kroz RS, Hrvatska ga je prisvojila sebi", rekla je Cenić.

Slobodnoj Bosni u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija priznali su da uopće nisu znali da je u ugovoru potpisanom s Rusima spomenut hrvatski dio teritorija. Poručili su da će reagirati i tražiti pojašnjenje od Vlade RS-a i ispitati sve odredbe ovog ugovora.


Reci što misliš!