Biznis

Srezane nagrade sportašima

Plin od 1. siječnja skuplji za 15 posto

Plin od 1. siječnja skuplji za 15 posto

Iako se očekivalo da će na Vladi danas biti konkretiziran Fondovi za gospodarsku suradnju i nova uloga HBOR-a, o tome će se više znati tek sredinom siječnja

Prirodni plin će od 1. siječnja za kućanstva poskupiti 15 posto, dok će za gospodarstvo cijena porasti za 19 posto, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Prema riječima ministra gospodarstva Đure Popijača razlika u cijeni za građane će se subvencionirati iz državnog proračuna, za što će biti izdvojeno 65 milijuna kuna. Prosječna cijena plina će tako iznositi 2,33 kuna po metru kubnome, odnosno između 2,27 i 2,71 kuna.

'U okruženju su cijene plina znatno veće, od 20-60 posto, primjerice u susjednoj Sloveniji', rekao je Popijač.

Sredstva za subvenciju osigurat će se iz rudarskih naknada. Naime, prema izmjenjenom zakonu o rudarstvu definirane su naknade za istraživanje i za eksplataciju mineralnih sirovina. Od prikupljenih novaca dio će odlaziti u državni proračun, dok će ostatak ići u budžete lokalnih i regionalnih uprava.

Paket pomoći gospodarstvu sredinom siječnja

Iako se očekivalo da će na Vladi danas biti konkretiziran Fondovi za gospodarsku suradnju i nova uloga HBOR-a, o tome će se više znati tek sredinom siječnja. Premijerka Jadranka Kosor istaknula je da se iz dana u dan mjenjaju okolnosti, i da je odlučeno da će se s oba projekta izaći u isto vrijeme.

'Za fondove sredstva će osigurati država i privatni sektor, dok na modelu poticajnog kreditiranja i ulaganja usko surađuje s HNB-om. Radi se u stvari o paketu poticaja za gospodarstvo u 2010. godini', rekla je Kosor.

Vlada je s današnje sjednice uputila u Sabor i zakonske izmjene prema kojima državi službenici više neće biti članovi nadzornih odbora u državnim poduzećima, već će se članovi birati natječajem.

Iz državnih tvrtki stigli su popisi menadžerskih plaća i već na prvi pogled, navela je premijerka, 'podaci su šaroliki'. Konačna analiza, najavila je premijerka, bit će gotova u siječnju. Također, je još jednom upozorila uprave javnih poduzeća da Vladi moraju dostaviti Akcijske planove borbe protiv korupcije.

Financijska kontrola subvencija i socijalnih naknada

Vlada je prihvatila prijedlog Vijeća za unutarnju financijsku kontrolu u javnom sektoru da se iduće godine provede horizontalna revizija subvencija u ministarstvima poljoprivrede, mora i prometa te gospodarstva. Uz to, napravit će se i revizija socijalnih naknada u ministarstvu zdravstva.

'Svi proračunski korisnici moraju shvatiti da im unutarnja financijska kontrola može pomoći da ih se upozori na nepravilnost i neracionalno trošenje sredstava', istaknuo je ministar financija Ivan Šuker.

Srezane nagrade sportašima

Prema novoj Uredbi o kriterijima za dodjeljivanje državnih nagrada za sportska postignuća, sportaši će za obaranje rekorda ili osvajanje svjetske i europske titule, kad ona stupi na snagu, dobiti 50 posto manje novaca nego do sad.

Novost je i da će se nagrada za rušenje nacionalnog ili svjetskog rekorda davati jednom godišnje, a ne kao do sada za svako poboljšanje rekorda.


Reci što misliš!