Biznis

Još jedna teška turistička sezona

Investicije u hotelijerstvu manje za čak 20 posto!

Investicije u hotelijerstvu manje za čak 20 posto!

Dok su prošle godine investicije u hotelijerstvu iznosile više od četiri milijarde kuna, ove godine taj će iznos biti 20 posto niži.

"Čeka nas još jedna teška i neizvjesna godina", kazao je mministar turizma Damir Bajs nakon sastanka s predstavnicima hotelijera i ministrom financija Ivanom Šukerom, koji su se složili s njegovom procjenom.



Ministar Bajs istaknuo je da su prioriteti za ovu sezoniu jednaki kao I za prošlu: vratiti domaće goste i zadržati dva posto udjela na europskom turističkom tržištu.

'Ove godine, Ministarstvo turizma uložilo je 30 milijuna kuna u promidžbu hrvatskog turizma u inozemstvu', kazao je Bajs,

Posebno osjetljiv sektor turizma su hotelijeri, koji su prošloj godini bili pod najvećim pritiskom zbog gospodarske krize. No čini se kako će za njih predstojeća sezona biti još i teža. Dok su prošle godine investicije u hotelijerstvu iznosile više od četiri milijarde kuna, ove godine taj će iznos biti 20 posto niži, potvrdio je to predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca u hotelijerstvu Kristijan Šustar.

Šuker je na sastanku hotelijerima predstavio nove Vladine mjere kreditiranja. Kazao je kako su hotelijeri zainteresirani i za A i B model sufinanciranja. Šustar je kazao kako za sada nema podatke koliko će hotelijera sudjelovati na aukcijama za kredite i kreditna jamstva države, no vjeruje kako će odaziv biti velik, posebno za model A.

Na sastanku sa Šukerom predstavnici hotelijera razgovarali su i o smanjenju stope PDV-a, no od toga za sad neće biti ništa. 'U ovom trenutku, s obzirom na situaciju, nismo u mogućnosti sniziti stopu PDV-a', kazao je ministar Šuker. No apelirao je na jedinice lokalne samouprave da smanje komunalne doprinose kako bi u što većem broju privukli investitore.


Reci što misliš!