Biznis

Pet patenata

Nokia ponovno tuži Apple

Nokia ponovno tuži Apple

Pravna bitka između dva velikana suvremene mobilne telefonije po prvi put se dotiče i iPada.

Nokia je protiv Applea podigla još jednu, petu u posljednjih godinu dana, patentnu tužbu zbog tehnologije korištene u telefonima iPhone i iPad. Najnovija tužba se odnosi na pet patenata koji se koriste za napredni prijenos govora i podataka te poboljšanje konfiguracije antena. Nokia u tužbi zahtijeva zabranu njihova korištenja i odštetu.

Pravna bitka između dva velikana suvremene mobilne telefonije po prvi put se dotiče i iPada.

Danas podnesena Nokijina tužba protiv Applea, srušila je vrijednost dionica Applea na njujorškoj burzi za 4,2 posto, na najnižu vrijednost od 22. siječnja ove godine.

U tri godine otkad je iPhone izašao na tržište, Apple je preuzeo Nokijinu poziciju lidera na tržištu pametnih telefona. Nokia, koja je prije više od 10 godina, stvorila tehnologiju spajanja mobilnih telefona na internet. "Nokia je vodeća tvrtka u stvaranju mnogih ključnih tehnologija za mobilne uređaje", naglasio je Paul Melin, generalni menadžer za licenciranje patenata. "Podigli smo tužbu protiv Applea kako bismo zaštitili svoje pionirske tehnologije, ali i stali na kraj nezakonitom korištenju Nokijinih inovacija", zaključio je Melin.


Reci što misliš!