Biznis

Najgore moguće vrijeme za probleme

Zaposlenici British Airwaysa sutra počinju novi štrajk

Zaposlenici British Airwaysa sutra počinju novi štrajk

Posada zrakoplova BA treba od sutra početi sa serijom štrajkova koji će trajati 15 dana.

Sindikat koji predstavlja zaposlenike zračne kompanije British Airways najavio je da nisu dogovoreni novi pregovori s upravom, te da će sutra početi serija štrajkova.

Tom Woodley iz sindikata Unite, koji zastupa posade zrakoplova u BA, rekao je da nema nikakve šanse za nastavkom pregovora nakon "katastrofalne" nemogućnosti postizanja dogovora.

Ranije je glavni izvršni direktor kompanije British Airways, Willie Walsh, rekao da se nada kako do štrajka neće doći.

Nova serija štrajkova

Posada zrakoplova BA treba od sutra početi sa serijom štrajkova koji će trajati 15 dana. Radi se o nastavku dugogodišnjeg spora oko radnih mjesta, plaće i uvjeta rada. Prvi od štrajkova trebao bi početi sutra i trajati pet dana.

Spor je s obje strane izazvao prilično neugodne optužbe. Woodley je danas optužio BA da ima "sitničav, osvetoljubiv stav", a Walsh je naveo da su štrajkovi krivnja "manjine koja očigledno nema dodir s realnošću".

Walsh je također ostao šokiran činjenicom da je jedan od sindikalnih vođa, Derek Simpson, tijekom pregovora objavljivao podatke o izrečenim stavovima na Twitteru. To ga je "šokiralo i naljutilo".

Najgore moguće vrijeme za probleme

"Kad sam saznao da Simpson zaista šalje svoju verziju događaja na čitanje širokoj javnosti, to mi je potpuno potkopalo želju i povjerenje u to da će pregovori biti uspješni", rekao je Walsh.

Štrajk prijeti dodatnim financijskim problemima BA, koji je u petak već prijavio rekordni gubitak od 425 milijuna funti. U ožujku je posada zrakoplova održala dva štrajka, koja su kompaniju koštala 45 milijuna funti.

Situacija teško da može biti gora. Cijela industrija još se nije počela oporavljati od najgore godine u povijesti, za ovu godinu su u najboljem slučaju biti planirani veliki gubici, a kao šlag na tortu je došlo zatvaranje europskog zračnog prostora.

Walsh je najavio kako BA namjerava održati sve zakazane letove, unatoč štrajku, ali malo tko vjeruje da je to izvedivo.


Reci što misliš!