Biznis

Stara navika

Zbog pranja novca pod istragom Vatikanska banka

Zbog pranja novca pod istragom Vatikanska banka

Iako je istraga zasad fokusirana na Vatikansku banku, istražitelji navodno budno prate i aktivnosti još desetak drugih banaka

Vatikanska banka, službenog imena Zavod za religijska djela, pod istragom je rimskog tužiteljstva! La Repubblica piše da se Vatikanska banka, odnosno Zavod koji upravlja svim računima vjerskih redova i katoličkih udruga, bavila pranjem novca.

S obzirom da Vatikanska banka ne mora poštovati talijanske financijske norme jer na međunarodnom planu djeluje iz papinske države, istražitelji vjeruju da je mnoge osobe koje žive u Italiji koriste kao paravan za pranje novca i izbjegavanje poreznih obveza. Vatikanskoj banci ovo nije prvi skandal takve prirode; 1981. godine bila je povezana s pranjem mafijaškog novca.

Iako je istraga zasad fokusirana na Vatikansku banku, istražitelji navodno budno prate i aktivnosti još desetak drugih banaka. A da priča bude zanimljivija, među njima su i Intesa San Paolo i Unicredit, nama poznatiji kao strani vlasnici Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke.


Reci što misliš!