Biznis

Nekretnine

Najveći rast cijene nekretnina zabilježen u Zadru

Najveći rast cijene nekretnina zabilježen u Zadru

Prema podacima portala Crozilla.com, najviše interesa ima za stanove u Zagrebu, Splitu, okolici Zagreba i Zadru

Prema podacima portala Crozilla.com tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj ne padaju nego korigiraju zavisno od gradova

Najveći pad prosječne oglašavane cijene stana, u odnosu na lipanj, zabilježen je u Osijeku i iznosi 3,9 posto. Najveći rast cijene, iako tek blagi, zabilježen je u Zadru i iznosi 1,4 posto. Cijene su ovoga mjeseca pale, u odnosu na lipanj, u Puli (za 2,8 posto) i u Splitu (za 0,6 posto), a lagano su porasle u Zagrebu (za 0,1 posto), u Rijeci (za 0,8 posto) i u Dubrovniku (za 1,1 posto), piše Business.hr

U srpnju je cijena metra kvadratnog stana u Puli iznosila 1414 eura, u Rijeci 1716 eura, dok je ta ista cijena u Zadru iznosila 1659 eura, u Splitu 2154 eura, a u Dubrovniku 3572 eura. U Osijeku je cijena metra kvadratnog ovoga mjeseca 1000 eura, što je čak 22 posto manje nego u srpnju 2009. godine.

Prema podacima portala Crozilla.com, najviše interesa ima za stanove u Zagrebu, Splitu, okolici Zagreba i Zadru. U srpnju najveći broj stranaca, od kojeg najveći postotak čine državljani Njemačke, BiH, Danske, Velike Britanije i Češke, traže stanove najviše na području grada Zagreba, Zadra i diljem cijele Istre. U Zagrebu prosječna cijena stambenog kvadrata u srpnju iznosi 1.859 eura, što znači da se cijena povisila 2 eura po metru kvadratnom.

U centru grada cijena metra kvadratnog snizila na 2.184 eura, a u Novom Zagrebu na 1.584 eura. Prosječna cijena metra kvadratnog u tim naseljima ove godine u srpnju čak 7 posto niža nego lani. U zagrebačkim je naseljima na istočnom dijelu prosječna cijena četvornog metra stana iznosila 1.818 eura, a u zapadnim 1.784 eura. U srpnju su sva naselja išla dolje s cijenama osim onih u zapadnom dijelu, gdje je zabilježena promjena od 0,8 posto više u traženoj cijeni.

Cijene nekretnina u gradu Zagrebu bilježile su lagane promjene iz mjeseca u mjesec, no usporedimo li sadašnje cijene stana s onima od prošle i pretprošle godine, vidljivo je da su cijene od 2008. do danas osjetno pale. U srpnju je prosječna cijena kvadrata u centru Zagreba iznosila 2.184 eura, prošle godine 165 eura više ( 2.349 eura po metru kvadratnom), a 2008. godine čak 352 eura po metru kvadratnom više nego danas.

Ivana Beljan s portala Crozilla.com smatra da se unatoč laganom padu cijena na našem tržištu konstantno odgađa prikazivanja realnih cijena od strane prodavatelja nekretnina. „Cijene se kod pojedinih prodavatelja i dalje ne mijenjaju zbog eventualne bolje zarade, no takav će potez samo usporiti ili odgoditi ionako već ukočenu prodaju.

Prodavatelji se nadaju zaradi kakvu su mogli imati u vremenima 'građevinskog booma' kada su kupci najčešće kupovali po kriteriju komfora ili izgleda stana ne mareći previše za cijenu. Danas je situacija drugačija pošto je cijena prioritet, a kupce čine osobe koje imaju novac ušteđen od ranije.

Ako se uistinu dogodi 'crna jesen'. koju najavljuju političari, možemo očekivati još nestabilniju financijsku situaciju te dodatni pad cijena nekretnina koji građanima vjerojatno neće puno značiti. U takvoj će situaciji standard građana, a samim time i prodaja nekretnina dodatno pasti", smatra Beljan.

 


Reci što misliš!