Biznis

Rekorderi

Kina preuzela 2. mjesto gospodarske velesile od Japana

Kina preuzela 2. mjesto gospodarske velesile od Japana

Do 2020. bi mogla postati prvo gospodarstvo svijeta

Financijski podaci iz drugog kvartala ove godine pokazuju da je Kina svrgnula Japan s mjesta druge ekonomske velesile svijeta.

Japanski nominalni BDP za drugo tromjesečje ove godine iznosi 1.337 bilijuna američkih dolara, priopćila je u ponedjeljak japanska vlast. Iako su u prvome kvartalu bili uspješniji od Kine, u drugome ih je najmnogoljudnija zemlja na svijetu ipak prestigla. I dok je kinesko gospodarstvo na kraju drugog kvartala zabilježila rast od 10,3 posto u posljednjih godinu dana, Japan je zabilježio rast od tek dva posto. Analitičari kažu da će se razmjeri kineskog gospodarskog poleta tek vidjeti u statistikama na kraju godine.

Kako piše Bloomberg, Kina je povela svijet iz prošlogodišnje globalne ekonomske krize gospodarstvom koje je 90 puta veće nego 1978. godine kada je Deng Xiaoping liberalizirao stroga pravila komunističkoga gospodarstva. Analize predviđaju da bi Kina do 2020. mogla preuzeti SAD-ovo mjesto prvog gospodarstva svijeta.

"Kinesko zauzimanje 2. mjesta na popisu svjetskih gospodarskih velesila je pokazatelj njezine rastuće dominacije u globalnom gospodarstvu. Razmjeri kineskoga rasta tijekom krize omogućili su brojnim drugim zemljama, pogotovo onima čije se gospodarstvo temelji na izvozu, da se prime za njezin rep i izvuku", rekao je međunarodni analitičar i bivši voditelj odjela za Kinu MMF-a Eswar Prasad.

Kina je prošle godine SAD-u otela titulu najvećeg automobilskog tržišta, a Njemačkoj najvećeg izvoznika. Također je najveći svjetski uvoznik željeza i bakra te drugi najveći uvoznik sirove nafte. Svemu tome uvelike doprinosi i jeftina radna snaga zahvaljujući kojoj je većina međunarodnih kompanija tijekom prošla dva desetljeća svoja postrojenja preselila upravo u tu zemlju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.