Biznis

FDA dozvolila komercijalizaciju

EU traži zabranu kloniranja u prehrambenoj industriji

EU traži zabranu kloniranja u prehrambenoj industriji

Odluka povjerenika Dallija možda će zvučati nepotrebna ako se zna da kloniranje krave košta oko 10.000 eura, iz čega zaključujemo da bi meso kloniranih životinja bilo izuzetno skupo

Sljedećih pet godina na policama marketa ne smiju biti šnicle ni mlijeko kloniranih životinja. Prijedlog je to Europske komisije koji Europsko vijeće, tvrdi se, neće odbiti.

Mjera, najavljena iz ureda Povjerenika za zdravstvo i politiku potrošnje Johna Dallija, ne zahvaća životinje koje će se i dalje klonirati u znanstvene svrhe ili za očuvanje vrste koja je ugrožena.

Iako znanstvenici još uvijek nemaju dovoljno podataka na osnovi kojih bi se eventualno moglo zaključiti da je meso kloniranih životinja opasno, mjera se uvodi iz opreza dok se ne dokaže da ne postoji razlika između jednih i drugih proizvoda.

Odluka povjerenika Dallija možda će zvučati nepotrebna ako se zna da kloniranje krave košta oko 10.000 eura, iz čega zaključujemo da bi meso kloniranih životinja bilo izuzetno skupo.

Svejedno, Američka agencija za prehrambenu sigurnost (FDA) dozvolila je 2008. komercijalizaciju svinjskog i kravljeg kloniranog mesa.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.