Biznis

Nastavljaju se pregovori

Propali pregovori Vlade i MOL-a oko plinskog biznisa

Propali pregovori Vlade i MOL-a oko plinskog biznisa

Navodno bi mađarska strana mogla pristati na poskupljenje plina od kojih deset posto, iako se u posljednje vrijeme špekulira kako bi poskupljenje moglo biti i do 30 posto

U današnjoj rundi pregovora između predstavnika hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a oko plinskog biznisa, nije postignut nikakav dogovor, a pregovori se nastavljaju sljedeći tjedan, doznaje HRT iz izvora bliskih Vladi. Prema neslužbenim informacijama navodno je u pregovorima iz MOL-a poručeno da Vlada ili preuzme tvrtku Prirodni plin ili da ta tvrtka i dalje ostane u okviru Ine, ali ako se odobri poskupljenje plina za kućanstva.

Kako prenosi HRT, predstavnici hrvatske strane isticali su da Ina plaća puno manju rudarsku rentu za vađenje nafte i plina od uobičajenih u Europi te da oko 65 posto potrošnje Hrvatska zadovoljava domaćim plinom čija je proizvodnja znatno jeftinija od cijene uvoznog ruskog plina.

Navodno bi mađarska strana mogla pristati na poskupljenje plina od kojih deset posto, iako se u posljednje vrijeme špekulira kako bi poskupljenje moglo biti i do 30 posto.

Podsjetimo kako je nedavno izlaganje ministra gospodarstva Đure Popijača dovelo do zaključka da Vlada od Ine neće otkupiti plinski biznis, već će ga u dogovoru s MOL-om prodati drugom ponuđivaču. Ministar je tada najavio i poskupljenje plina za kućanstva.

"Moguća su različita rješenja jer je pri kraju gradnja interkonekcije između Hrvatske i Mađarske, što je pretpostavka za liberalizaciju tržišta plina i dovođenje drugih isporučitelja tog energenta", kazao je tada ministar Popijač na pitanje o otkupu plinskog biznisa koji bi se trebao dogoditi 1. prosinca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.