Biznis

Prodaja nekretnina

Cijena zemljišta u Zadru pala za 30 posto

Cijena zemljišta u Zadru pala za 30 posto

Prosječna cijena stana u Zadru u 2010. pala je za nekih 10 posto, a građevinskog zemljišta, zbog smanjene izgradnje, za čak 30 posto

Prosječna tražena cijena stambenog metra u Zadru u 2010. godini iznosila je 1802 eura, da bi prosječna prodajna cijena metra četvornog iznosila oko 1575 eura, pokazuju rezultati istraživanja vodećih hrvatskih portala za prodaju nekretnina CentraNekretnina.net i Crozzila.com.

 

Njihovo istraživanje govori da je, unatoč teškoj gospodarskoj krizi, snažnom padu građevinskog sektora i smanjenoj potražnji, prosječna cijena stanova u Zadru u 2010. ostala relativno visoka, a takav bi se trend trebao nastaviti i u 2011. godini. Dapače, očekivanja građevinskog sektora u ovoj godini puno su veća nego zadnjih nekoliko godina, kada je novogradnja ozbiljno stagnirala.

Pojedini trgovci nekretnina i građevinski poduzetnici upozoravaju da statistike i istraživanja često nemaju puno dodirnih točaka sa stvarnim stanjem cijena na tržištu nekretnina. Njihove procjene kazuju da je prosječna cijena stana u Zadru u 2010. pala za nekih 10 posto, a građevinskog zemljišta, zbog smanjene izgradnje, za čak 30 posto, doznaje 'Slobodna Dalmacija' .

Novi stanovi slabo se prodaju zbog opće krize, a kako ih je na tržištu relativno malo, njihovi vlasnici ne žele spuštati cijene. Smatraju da se njihove nekretnine nalaze na dobrim lokacijama i da će pune cijene prodaje postići već u ovoj godini. Tako se mogu ponašati samo oni poduzetnici koji, unatoč padu prodaje, imaju dovoljno novca da redovito servisiraju obveze prema bankama i koji nemaju dugovanja prema izvođačima radova.

U protivnom, cijene novogradnje se ruše i do 40 posto, kazao nam je jedan trgovac nekretninama, uz molbu da mu ne navodimo ime. Hoće li 2011. uistinu biti godina buđenja tržišta, nije lako procijeniti.

Nove stanove u prošloj godini gradili su samo rijetki, Gortan-Zadar je napravio 70 stanova kod bivše mljekare, a Lignum je krenuo s radovima na izgradnji luksuznoga stambenog naselja kod Uskoka. Krajem godine novu stambenu gradnju počeo je Testudo na mjestu bivše tvornice Napredak, a uskoro bi i Tenos trebao početi s gradnjom 130 stanova i hotela s pet zvjezdica na mjestu bivše tvornice Maraska.

Ipak, najveći zamah zadarskoj gradnji u ovoj i idućim godinama trebale bi dati dugo najavljivane izmjene gradskoga prostornog plana. Prenamjenom zemljišta i povećanjem koeficijenta izgrađenosti na pojedinim gradskim područjima želi se pokrenuti novi investicijski ciklus u građevini težak, prema nekim procjenama, oko 350 milijuna eura.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.