Biznis

Otpuštanje radnika

T-HT otpušta 300 radnika

T-HT otpušta 300 radnika

T-HT je danas objavio da će u sklopu racionalizacije za ovu godinu i povećanja efikasnosti – otpustiti 300 radnika

U vremenima kada je iznimno teško naći posao, T-HT je odlučio racionalizirati svoje poslovanje otpuštanjem 300 radnika. Prema službenom priopćenju, tijekom procesa izrade Programa zbrinjavanja radnika poslodavac je osim kriterija definiranih Zakonom o radu (staž radnika, godine starosti, invalidnost i obveze uzdržavanja), primijenio i dodatne socijalne kriterije te proveo sve mjere kojima bi se otvorila mogućnost zapošljavanja na drugim poslovima unutar kompanije, zapošljavanja kod drugog poslodavca te mogućnost prekvalifikacije ili dokvalifikacije. Poduzete su i sve mjere prema Radničkom vijeću i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, o kojima su se te dvije institucije očitovale i dale svoje mišljenje na dostavljeni Prijedlog programa i Program zbrinjavanja.

Prosječni trošak otpremnine i povezanih materijalnih prava po zaposleniku obuhvaćenim Programom zbrinjavanja za 2011. godinu iznosi oko 350.000 kuna bruto. Razlog zbog čega nisu već ranije krenuli s otpuštanjima je Sporazum o socijalnom partnerstvu potpisan sa sindikatima u studenom 2009. godine.

Radnici koji su proglašeni viškom, tijekom otkaznog roka ne moraju dolaziti na posao, a u trenutku odlaska iz kompanije dobivaju otpremnine i na raspolaganju im je  dodatna skrb u obliku Programa „Podrška Plus“ u sklopu kojega dobivaju savjete najmanje još šest mjeseci nakon odlaska iz kompanije od strane stručnih suradnika. - prenosi Bug.hr


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.