Formula obračunava poreza u ugostiteljstvu
Ukoliko se bavite ugostiteljskom djelatnošću ili pak razmišljate o uključivanju u taj zanimljiv, ali i izrazito kompetitivan tržišni segment, biti će Vam korisno pročitati nekoliko osnovnih informacija koje Vam mogu pomoći u razumijevanju poslovanja u ugostiteljstvu.
Potrebne evidencije
U svakom ugostiteljskom objektu prije svega je nužno voditi evidenciju materijala (knjigu šanka). Sadržaj i oblik takve knjige nisu točno propisani. Uz to potrebno je voditi i evidenciju o dnevnom gotovinskom prometu koja se mora voditi na stvarnom mjestu ostvarivanja prometa. Ta evidencija mora, prema čl.56.st.5. Općeg poreznog zakona, u svakom trenutku biti dostupna poreznom tijelu (nor. prilikom poreznog nadzora). Sadržaj i oblik ove evidencije također nisu striktno propisani.
Na kraju, ali ne manje važno, ugostiteljima skrećemo pažnju da, prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti obavezno moraju u prostoru osigurati i Knjigu žalbe.
Obračun poreza u ugostiteljstvu
Ako se poduzetnik nalazi u sustavu PDV-a, tada je u njegovoj ugostiteljskoj usluzi sadržan PDV, ali i porez na potrošnju alkoholnih, bezalkoholnih pića, piva i vina. Obveza obračuna poreza na potrošnju proizlazi iz Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave.
Kod izračuna PDV-a i poreza na potrošnju koristimo preračunate stope PDV-a i poreza na potrošnju.
Formulu za izračun preračunate stope PDV-a pogledajte na portalu Profitiraj.hr.
Evidencija prihoda u ugostiteljstvu
Prihodi se najčešće evidentiraju na temelju dnevnih ili mjesečnih izvještaja prometa. Troškove nabave utrošenih namirnica ili materijala na kraju godine s računa troškova selimo na rashode, a njima sučeljavamo prihode. Ostvarena razlika predstavlja zaradu tj. ugostiteljsku maržu.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Projekt koji prati velebitske pastire od prapovijesti do danas zaokružen je dokumentarnim fotografijama Marka-Lorenza Blaslova!
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.