Biznis

Nekretnine

Nemojte angažirati posrednike s ulice, izgubit ćete novac!

Nemojte angažirati posrednike s ulice, izgubit ćete novac!

Samo na području Zadarske županije crno tržište godišnje odnese više od 50 posto posla ovlaštenim agencijama!

Agencije za prodaju nekretnina s velikim nestrpljenjem očekuju usvajanje najavljenih izmjena i dopuna Zakona o prometu nekretnina koje bi trebale zadati završni udarac crnom tržištu prodaje nekretnina, a na kojem se u Hrvatskoj godišnje okrene više stotina milijuna kuna, piše slobodnadalmacija.hr

Prije donošenja Zakona o prometu nekretnina 2007., koji je prvi put od samostalnosti uveo kakav-takav red na tržištu nekretnina, u Zadarskoj je županiji bilo registrirano 211 poslovnih subjekata za prodaju nekretnina. Danas ih ovlaštenje za prodaju, odnosno licenciju, ima samo 59, a ostali su uglavnom nestali utopljeni u nepreglednom crnom tržištu.

Naime, javna je tajna da se upravo na ilegalnom posredovanju u prodaji nekretnina zadnjih sedam-osam godina u Zadru obogatio značajan broj pripadnika kriminalnog miljea iz 90-ih kojima je pod političkom zaštitom i institucionalnim pokroviteljstvom mirno omogućeno da tako operu na desetke milijuna eura ilegalno stečenog novca, usput se promovirajući kao nova klasa stranačkih poduzetnika.

Takvi su najmasnije provizije pokupili upravo prilikom preprodaje zemljišta za velike trgovačke centre, posredujući između vlasnika terena i developera projekta, odnosno investitora gradnje, poput trgovačke kuće Supernova. Ovlašteni agenti stoga očekuju da izmjene Zakona takvu praksu konačno prekinu u korist veće zaštite agencija, kupaca, prodavatelja, odnosno jačanja povjerenja u tržište nekretnina.

- Prijedlog izmjena koji je prošao Vladinu proceduru i uskoro bi trebao pred Sabor predviđa da se prodajom nekretnina mogu baviti samo ovlaštene agencije registrirane u HGK te pravne i fizičke osobe koje su vlasnici nekretnina. Oni će, pak, moći nuditi tzv. besplatnu pomoć u posredovanju, ali izričito prvim krvnim srodnicima, roditeljima, bratu ili sestri.

Samo na području Zadarske županije, prema procjeni grupacije trgovaca nekretnina pri Županijskoj gospodarskoj komori, crno tržište godišnje odnese više od 50 posto posla ovlaštenim agencijama Svi drugi bit će isključeni iz procesa kupoprodaje, kaže predsjednik zadarske grupacije agenata za prodaju nekretnina Nikica Begonja. Time bi se, smatra, uveo maksimalan red na tržištu nekretnina na kojemu, zasad, najviše gube ovlašteni uredi ali i država, jer ne prima Zakonom predviđene prihode.

- Također podržavamo i novi Zakon o sprječavanju crnog tržišta koji će Državnom inspektoratu dati ovlasti da istražuje i ilegalne prodavatelje nekretnina, a ne, kao što je slučaj bio do sada, samo ovlaštene. Svi koji sudjeluju u postupku prodaje, a nisu u registru ovlaštenih agencija, bit će prekršajno odnosno kazneno gonjeni. Štoviše, neće se smjeti ni oglašavati, kao do sada, osim ako sami nisu vlasnici nekretnine - dodaje vlasnik agencije Nina-Dom iz Privlake.

Time će se, tvrdi, dobiti pravna sigurnost u prometu nekretnina jer svaka ovlaštena agencija, prema zakonu, mora imati pratećeg odvjetnika te policu osiguranja zbog moguće štete, s minimalnim iznosom od 600 tisuća kuna. Na tragu predloženih izmjena Državni inspektorat navodno već priprema kazne koje bi se, primjerice, za neovlašteno oglašavanje kretale od 5 do 20 tisuća kuna za fizičke i od 5 do 50 tisuća kuna za pravne osobe.

- Pozivam sve koji rade na crnom tržištu da svoje poslovanje usklade sa Zakonom i budu konkurenti - poručuje Begonja.

Potpredsjednik grupacije za prodaju nekretnina Ivan Morić naglašava da je svaka agencija za legalno poslovanje dužna imati ured s najmanje dvije odvojene prostorije, licenciranu informatičku opremu, ugovor s osiguravajućom kućom zbog štetnosti događaja te najmanje jednu stalno zaposlenu osobu s položenim državnim ispitom za trgovinu nekretninama (licencija).

Iako nije obveza, većina ovlaštenih agencija nudi usluge geodeta i projektanta. Svoju proviziju, u rasponu od 3 do 6 posto, plus PDV, naplaćuju od prodajne cijene nekretnine.

- Želimo osvijestiti kupce i prodavatelje da im je najbolje angažirati ovlaštenog prodavatelja, a ne nekoga s ulice. Ilegalni posrednici nemaju dovoljno stručnog znanja, a njihovim angažmanom i kupac i prodavatelj u konačnici riskiraju novac - drži Morić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.