Biznis

Najbolji zadarski restoran s izvornom gastro ponudom 2010.

Restoran Pet bunara uvijek korak ispred drugih

Restoran Pet bunara uvijek korak ispred drugih

Ekološke namirnice - Sezonsko - Tradicionalno

Restaurant „Pet bunara" smjelo i kreativno uvodi ekološke namirnice u svoju ponudu. Iskustvo, znanje i ljubav prema domaćoj spizi vratio ih je našim korijenima, hrani naših predaka.

Sezona artičoka

Četvrtu godinu za redom u sezonskoj ponudi od petka 13. svibnja u restoranu Pet bunara nudi se šest jela baziranih na svježim domaćim artičokima.

Prije nekoliko godina odškrinuli su vrata ekološkoj hrani kad su uveli jela od smokava, mahunarki i žitarica. Danas s ponosom predstavljaju razne juhe, topla predjela i glavna jela s eko predznakom, te jela u kombinaciji s plodovima našega mora.

Dnevne i tjedne ponude bazirane su na sezonskim namirnicama kao što su na primjer  šparoge, artičoke, gljive, paprike, smokve, itd. Ekskluzivni deserti - samo u restoranu Pet bunara!

Pet vrsta kolača u restoranu „Pet bunara": 'Šinjorina smokva®', 'Rogačuša', 'Limunika', 'Narančina' i 'Čokoladna'.

Najkvalitetnija vina zadarske županije nalaze se na vinskoj karti restauranta „Pet bunara". 

INFO:

Pojmovi poput zdrave hrane, ekološke ili bio-hrane, u posljednje se vrijeme intenzivno koriste i kod većine potrošača stvaraju nedoumicu: što izabrati, što jesti?

Najvažnija je značajka ekološkog uzgoja u tome što zabranjuje upotrebu većine mineralnih gnojiva i skoro svih pesticida. Umjetna se gnojiva u ekološkoj proizvodnji zamjenjuju organskim gnojivima, korov se uklanja mehaničkim putem. U ekološkoj proizvodnji zabranjena je uporaba genetski izmijenjenih organizama i svih proizvoda koji sadrže njihove sastavne dijelove ili su proizvedeni od tih organizama.

- Na kratkom seminaru iz makrobiotike, na kojem smo aktivno sudjelovali Šef kuhinje restauranta „Pet bunara" Mario Arbanas i ja, svakako sam potvrdio sve nedoumice oko prednosti eko-hrane. To definitivno više nije trend (ako je uopće ikada bio), već nužnost! Zaključak? Organski uzgojena hrana neusporedivo je boljeg i prirodnijeg okusa jer na tržište dolazi svježija, kaže voditelj restorana Vlado Babac.

Osim toga, zagovornici ekološke hrane smatraju da sadrži i vitalnu energiju koja pojačava imunitet, te je dokazano korisna u borbi protiv mnogih bolesti. Oni također naglašavaju da je cijena ekoloških proizvoda viša samo na prvi pogled jer ako se uzmu u obzir troškovi liječenja i bolovanja zbog bolesti koje nastaju prehranom proizvodima tretiranim kemikalijama - računica je bitno drukčija. I naposljetku, osim što čuva ljudsko zdravlje, neupitna prednost eko-hrane sastoji se i u očuvanju okoliša jer takva proizvodnja ne zagađuje tlo ni vodu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.