Biznis

Povećanje cijena prehrambenih proizvoda

HNB: Inozemni dug 46,4 milijardi eura

HNB: Inozemni dug 46,4 milijardi eura

"Tijekom prva dva mjeseca 2011. godine blago se ubrzao rast bruto inozemnog duga RH, a tome su podjednako pridonijeli oporavak zaduživanja privatnih poduzeća i nastavak izraženog zaduživanja javnih poduzeća", stoji u izvještaju Hrvatske narodne banke u kojem se dodaje da se unatoč novim neto korištenjima stanje duga neznatno se smanjilo, i to zahvaljujući jačanju tečaja eura prema američkom dolaru.

"Inozemni dug na kraju veljače iznosio 46,4 milijardi eura pri čemu njegov obuhvat prvi put obuhvaća i iznos obveza na osnovi instrumenata koje su domaći sektori izdali na domaćem tržištu, a koje su otkupili nerezidenti", napominje se u izvještaju HNB-a. Kako stoji središnja se država tijekom prva dva mjeseca 2011. nije dodatno zaduživala u inozemstvu, no njezine su obveze uvećane na osnovi pripisanih kamata na postojeća dugovanja. Napominje se kako se zbog promjena tečajnih razloga odnosno povoljnih međuvalutnih promjena dug države smanjio za 0,1 milijardi eura u odnosu na kraj prethodne godine te je na kraju veljače 2011. iznosio 6,5 milijardi eura.

Hrvatska narodna banka upozorava na inflaciju potrošačkih cijena u Hrvatskoj koja se nastavila ubrzavati. Mjesečne stope ukupne i temeljne inflacije potrošačkih cijena porasle su u ožujku 2011. na 4,2 posto odnosno 5,1 posto te su nakon više od godinu i pol dana premašile svoj dugoročni prosjek.

"Ključni razlozi za to jesu pritisci iz vanjskog okružja povezani s povećanjem cijena prehrambenih sirovina i proizvoda te energenata. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena povećala se s 2,2 posto u veljači na 2,6% u ožujku, odnosno nastavio se uzlazni trend iz
proteklih nekoliko mjeseci", naglašavaju u HNB-u.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.