Biznis

Dilema

Kupiti stan ili ga unajmiti - što je isplativije?

Kupiti stan ili ga unajmiti - što je isplativije?

Ako se usporede brojke na primjeru iz Zagreba, vidi se da je jeftinije plaćati najam 30 godina nego isto toliko godina otplaćivati kredit

Dilemu kupiti ili unajmiti stan iznova je u Hrvatskoj otvorio leteći franak koji je probio granicu od 6 kuna, te iz dana u dan baca u očaj mnoge građane koji su se zadužili u švicarcima. Po sadašnjoj računici, isplativije je plaćati 30 godina najam, nego se baciti u ralje kredita, piše danas.hr

"Kod nas je tržište najma poludivlje, ali je ekonomski znantno jeftinije živjeti u unajmljenom smještaju kada imamo na umu visoke cijene stanova", smatra stručnjak za tržište nekretnina Josip Tica s Ekonomskog fakulteta.

Ako se usporede brojke na primjeru iz Zagreba, vidi se da je jeftinije plaćati najam 30 godina nego isto toliko godina otplaćivati kredit. Naprimjer, prosječna cijena stana u središtu Zagreba iznosi 2.229 eura za četvorni metar, dok u najmu kvadrat košta 9 eura. Dakle, za stan od 70 kvadrata najam bi koštao 630 eura mjesečno, dok bi rata kredita za isti stan koštala od 649 do 713 eura (ovisno o banci). Gledano kroz period od 30 godina, na najam bi se potrošilo 226.800 eura, dok bi u otplati kredita platili od 45.886 do 68.864 eura više (ovisno o banci), piše Večernji list.

Također, valja napomenuti da u cijenu stana treba uračunati i najavljeni porez na imovinu, koji bi vlasnike svake godine koštao od 0,5 do 1 posto vrijednosti nekretnine. Zaključak da se najam isplati više od kupnje novog stana pojačava i podatak da se ulaskom u EU očekuje pad kamata što će pojeftiniti kupnju stana, no istodobno će pasti i najam.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.