Biznis

U 2011. dobit od 2,5 milijarde kuna

Nema krize za banke u Hrvatskoj

Nema krize za banke u Hrvatskoj

Banke u Hrvatskoj ostvarile su u prvih šest mjeseci 2011. čak 320,5 milijuna kuna veću brutto dobit, nego u istom razdoblju prošle godine, službeno je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Ukupna dobit prije oporezivanja banaka iznosi 2,54 milijarde kuna, što je za 14,4 posto više nego u prvom polugodištu 2010. Da bakarskim institucijama u Hrvatskoj ide više nego dobro, i da se na njih nije prenijelo gotovo ništa lošega od recesije u kojoj je Hrvatska već tri godine, pokazuje još cijeli niz podataka koje je danas objavio HNB.

Od 33 banke koje posluju u Hrvatskoj, 24 su polugodište završile u plusu, dok je 9 banaka zabilježilo gubitak. No, i taj minus je neusporedivo manji od dobiti velikih banaka, pa je devet gubitaša zajedno u gubitku od 67,3 milijuna kuna.

A sad malo o velikima, kojima ide bolje nego ikad. Zagrebačka banka (ZABA) je vodeća hrvatska bankarska institucija s brutto dobiti od 884,1 milijun kuna, koju je utržila samo od početka siječnja do zadnjeg dana lipnja ove godine.

U Zabi mogu biti posebno zadovoljni i zbog toga što im je dobit prije oporezivanja veća za 222 milijuna kuna nego u istom lanjskom razdoblju. Ovo valja imati na pameti svaki sljedeći put kad predstavnici bankara izjave da nemaju manevarskog prostora, primjerice, za snižavanje kamata u švicarskim francima.

Druga po poslovnim rezultatima je Privredna banka Zagreb (PBZ), koja ima dobit u prvih šest mjeseci 2011. od 615,2 milijuna kuna. To je za 185 milijuna kuna više nego prije godinu dana.

Na Zabu i PBZ otpada gotovo 60 posto dobiti u ukupnom bankarskom sektoru u Hrvatskoj. Poslovnim plusom mogu se pohvaliti i Raiffeisen bank (337 milijuna kuna), Erste banka (324,4 milijuna kuna), Splitska banka ( 140 milijuna kuna) te Hypo sa 112,2 milijuna kuna brutto dobiti u prvih šest mjeseci ove godine.

Svi šest vodećih banaka s top liste dobiti u 2011. u stranom su vlasništvu, a tek je na sedmoj poziciji Hrvatska poštanska banka, koja je ostvarila dobit od 58, 6 milijuna kuna.

Dobit banaka u inozemnom vlasništvu čini skoro 95 posto od ukupne dobiti svih banaka koje su u Hrvatskoj poslovale u ovoj godini.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.