Biznis

Svi u EU!

Hrvatima se u Bruxellesu smiješe plaće i do 6600 eura

Hrvatima se u Bruxellesu smiješe plaće i do 6600 eura
Foto:takensomewhere.com

Da bi se osoba iz Hrvatske mogla uspješno prijaviti na natječaj, mora poznavati jedan od tri jezika na kojima se provodi testiranje i polažu ispiti: engleski, francuski ili njemački

Europske institucije, druga tijela EU-a i agencije uskoro će otvoriti radna mjesta i za hrvatske državljane. Posebni natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u institucijama i agencijama Europske unije na neodređeno vrijeme bit će raspisan nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske za članstvo u EU-u, prenosi slobodnadalmacija.hr

Nakon toga hrvatski će državljani moći sudjelovati i u natječajima raspisanima za sve državljane zemalja članica Europske unije, doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija. Za raspisivanje natječaja i zapošljavanje službenika u europskim institucijama i agencijama, zadužen je Europski ured za odabir zaposlenika (EPSO).

Početkom 2009. godine bio je raspisan CAST Croatia, prvi natječaj raspisan za hrvatske državljane, na kojem su se tražili djelatnici na određeno vrijeme, ali je popunjen samo manji dio ugovornih mjesta zbog toga što su pristupni pregovori završili kasnije od očekivanog. Ipak, EPSO još čuva podatke kandidata koji su uspješno prošli testiranje.

Da bi se osoba iz Hrvatske mogla uspješno prijaviti na natječaj, mora poznavati jedan od tri jezika na kojima se provodi testiranje i polažu ispiti SEnD engleski, francuski ili njemački. Prevoditelji moraju poznavati dva strana jezika. Za neke poslove, poput onih u političkim grupama u Europskom parlamentu, prijavljeni kandidati testiraju se na dva “veća”, odnosno radna jezika.

Naravno, ovisno o radnom mjestu, traži se i odgovarajuća stručna sprema i radno iskustvo. Ugovorni službenici koji su zaposleni na određeno vrijeme imaju plaću od 1847 do 6599 eura. Najniža početna plaća stalno zaposlenog asistenta iznosi 2654 eura, a uz to ima pravo i na 16 posto od plaće kao naknadu za život izvan svoje zemlje, te na još neke dodatke, primjerice, ako ima djecu.

Mnogi asistenti su akademski obrazovani i svakodnevno obavljaju svoj posao na više stranih jezika. Svaki službenik ima svoje područje odgovornosti, pa šefovima nije u interesu zapošljavati “sjedni drvo na drvo” službenike. Najviša predviđena službenička plaća je 18.370 eura. Administratori počinju s 4349 eura. Iako, redovito napredovanje službenika u EU-u je sporo.

U europskoj administraciji tijekom godina razvila se institucijska kultura. Zemlja iz koje dolaze nije jedini izvor identiteta europskih službenika, iako često postoji povezanost među službenicima iste nacionalnosti. Tako su službenici iz Europskog parlamenta rivali službenicima iz Europske komisije, pogotovo sada kada Parlament ima puno veće ovlasti nego što je to bilo prije. Istodobno, i jedni i drugi su rivali službenicima iz Tajništva Vijeća EU-a.

Najvažnija podjela europskih službenika je na asistente, za koje se ne traži akademsko obrazovanje, i službenike sa završenim fakultetom – administratore. Najviše europskih službenika dolazi iz Belgije. Tako ih je među asistentima i administratorima u Europskoj komisiji, u kojoj radi oko dvije trećine zaposlenika, gotovo petina.

Dakako, u multinacionalnoj sredini dolazi i do veza i brakova između pripadnika različitih naroda. Ipak, pretjerana su kuloarska šaputanja nekih eurofoba da se jednonacionalna veza u europskim institucijama smatra gotovo pa nepoželjnom.

slobodnadalmacija.hr/ezadar


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.