Biznis

4. festival smokve u Zadru

Gastronomski užici ispunili Poljanu Petra Zoranića i restoran "Pet bunara"

Gastronomski užici ispunili Poljanu Petra Zoranića i restoran

Danas su svi ljubitelji mediteranske poslastice i kraljice voća, ali isto tako i gastronomskih izazova, došli na svoje. U restoranu „Pet bunara" i jednom dijelu Poljane Petra Zoranića održala se degustacija raznoraznih jela i pića od smokava i Šinjorine Smokve u sklopu 4. festivala smokve u Zadru.

Kuharskim timom, zaslužnim za sve ponuđene slatke i slane delicije, ravnao je šef kuhinje "Pet bunara" - Mario Arbanas. Da je interes bio i više nego zapanjujuć, pokazuje činjenica da su jela planula u rekordnom roku, i tražila se stolica više. Ugodno iznenađenje bio je i veliki broj stranih turista koji su s oduševljenjem posjetili štandove i degustirali ponuđene specijalitete.

Ovogodišnji izlagači na štandovima su OPG Aralica, U.O. Kali Medveja, OPG Ostojić, Duga Strana, OPG Burić, P.O. Brojne, OPG Vesna i Zaim Šibić, OPG Eugen Novaković, Šinjorina Smokva, HTUS - Zadar, a među njihovom ponudom se nalaze sadnice smokava, smokvenjaci, marmelade, pite od smokava, pogača od smokava s otoka Visa - Hib, okruglice od smokava (degustacija je besplatna).
Štandovi će biti na Poljani danas do 21 sat, i sutra od 9 do 21 sat kada će se 4. festival smokve ujedno privesti svome kraju.

Saznali smo kakav je dojam o ovogodišnjem festivalu stekao zadarski ugostitelj Vlado Babac, vlasnik restorana pizzerije „Pet bunara".

„Ovo je već četvrta godina zaredom da se održava festival smokve. Ove godine za razliku od prijašnjih godina, odaziv je puno veći, ponuda je bogatija i raznovrsnija. Kolege ugostitelji su također bili nazočni, možda ne u tolikom broju koliko sam se nadao, ali bez obzira, to ne umanjuje značenje i vrijednost festivala. Zahvalio bih se svima, i kolegama ugostiteljima, i posjetiteljima, ali prvenstveno gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji su nam financijski puno pomogli i bez kojih ova manifestacija ne bila moguća."

Sva jela koja su bila u ponudi za degustiranje temeljena su na smokvi, i slatka i slana jela. Glavni kuhar Mario Arbanas iz restorana domaćina „Pet bunara" začetnik je svih ideja koje su se kroz ova današnja jela i i realizirale.

„Volio bih da ovaj festival svake godine postane sve prepoznatljiviji događaj, među svima nama koji se bavimo turizmom i koji od njega živimo. Bilo bi jako pohvalno da se u dogledno vrijeme u manifestaciju uključio cijeli grad i županija, da se u njoj sažive i da na taj način svi zajedno produžimo turističku sezonu i napravimo jednu vrsta brenda koji će nas učiniti prepoznatljivim i upečatljivim diljem Hrvatske, ali i šire", rekao je Vlado Babac.

Također, uspjeli smo „uhvatiti" izjavu i glavnog kuhara, Maria Arbanasa te ga priupitati o jelima, pripremi i sveukupnom dojmu ovogodišnjeg festivala.

„Nadam se da je današnje druženje uz degustaciju proteklo uspješno i da su svi posjetitelji otišli zadovoljni iz našeg restorana. Malo smo se više potrudili oko ponude jela ove godine. Da budem iskren, čak smo se i prepali u jednom trenutku da neće biti dovoljno smokava, ali na kraju smo uspjeli sve to dovesti u red i niti jedno planirano jelo nije izostavljeno", rekao nam je Mario Arbanas.

„Ove smo godine imali i gostujuće restorane tako da je zahvaljujući njima odaziv bio još veći, a izbor jela raznovrsniji i inovativniji. Gostujući restorani ovogodišnjeg festivala su: „Bruschetta" i „Na po ure" iz Zadra, „Basilica" iz Biograda, Čokolada Dubravka Vitlova", rekao nam je glavni kuhar Mario ArbanasPonuda jela zaista je bila raznovrsna. Kako bismo vam prenijeli djelić atmosfere i gastro gušta, nabrojit ćemo neke od specijaliteta koji su se našli na današnjem meniju.

U ponudi glavnih jela, bilo je niz raznovrsnih jela od mesa, ribe ukombiniranih sa smokvom: punjene smokve s gamberima, teletina u umaku od smokve, slatka cikorija (salata cikorija u kombinaciji sa smokvom), umak od slanih inćuna i smokava, fuži i puretina u umaku od smokve, mesne okruglice sa šinjorinom smokvom, itd.

Također, restoran „Pet bunara" posebno je ponosan i na svoj liker od smokve koji je također bio u ponudi. Bila su tu i desertna jela: pijane smokvice, torta Šinjorina smokva, pita i štrudla od smokava, razni keksi sa šlagom i smokvama i dr.

„Od jela bih posebno istaknuo tortu „Šinjorinu smokvu" koja je već postala na neki način, zaštitni znak ovog festivala. Ove godine smo imali i jedan novitet među jelima, a to su praline sa suhim smokvama, tartufima i čokoladom koje nam je omogućio Dubravko Vitlov", rekao je kuhar Arbanas.

Na kraju svečanosti, Restoran „Pet bunara" doživio je i jedno iznenađenje u obliku predivnog poklona.

Naime, njemački par turista (inače slikara), koji su prošle godine posjetili festival smokava i kušali izvrsne delicije u restoranu „Pet bunara", kako bi se na poseban način zahvalili na  gostoprimstvu, poklonili su restoranu sliku koju za ovu posebnu priliku sami naslikali. Djelatnici i vlasnik „Pet bunara" zahvalili su se na poklonu, a slika je već pronašla posebno mjesto unutar restorana gdje će zasigurno mamiti poglede, ali i buditi uspomene na ovaj dan.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.