Biznis

Akcija Pleso

Nacional saznao glavne odredbe ugovora o 220 milijuna vrijednoj koncesiji nad Plesom

Nacional saznao glavne odredbe ugovora o 220 milijuna vrijednoj koncesiji nad Plesom

Kvaliteta usluge na aerodromu planirana je na višoj razini kada je IGH pobijedio na natječaju, a sada ugovor otkriva da je spuštena za jednu razinu, minimum za europske standarde

Tjednik Nacional je saznao glavne odredbe ugovora o 220 milijuna vrijednoj koncesiji nad Zračnom lukom Zagreb, dokumentu koji ima preko 200 stranica i koji je čuvan u najstrožoj tajnosti, piše nacional.hr

Kada se krene dublje u proučavanje ugovora koji je ponuđen konzorcijima, vidi se da je tvrtka koja najbolje prolazi, bez obzira na to koji koncesionar bude izabran, IGH - moćni institut kojem je na čelu bivši ministar graditeljstva Jure Radić. IGH je zajedno s arhitektima Brankom Kinclom, čiji ured je IGH i preuzeo, te Vladimirom Neidhartom, napravio pobjedničko idejno rješenje za izgled novog terminala Zračne luke.

Oni nikada nisu potpisali ugovor za daljnju razradu tog idejnog projekta, ali ih je Ministarstvo direktno ubacilo u ugovor, čak i za drugu fazu gradnje koja uopće nije obuhvaćena prvim idejnim rješenjem i nema nikakve osnove da se prepusti IGH-u. Sve promjene koje se budu radile na pripremi terminala u obje faze, te kompletno projektiranje, mora biti prepušteno IGH-u i navedenim arhitektima, stoji eksplicitno u ugovoru. IGH je već napravio određene prilagodbe da se spusti cijena izgradnje, iako one u detalje nisu prezentirane javnosti. Ono što je sigurno jest da je kvaliteta usluge na aerodromu planirana na višoj razini kada je IGH pobijedio na natječaju, a sada ugovor otkriva da je spuštena za jednu razinu, minimum za europske standarde.

U svakom slučaju, budući koncesionar je unaprijed osuđen na suradnju s IGH-om koji si je na indirektan način osigurao poslove projektiranja, a to redovno znači i nadzora gradnje. Prema cijenama komore arhitekata, nadzor i projektiranje iznose između šest i osam posto ukupne investicije, što znači da su Ministarstvo i Zračna luka, koja je angažirala konzultante, ovom odredbom osigurali posao IGH-u vrijedan između 98 i 130 milijuna kuna.

U međuvremenu, od ovog tjedna, desetak dana prije nego što koncesionari moraju dostaviti svoje konačne ponude, sindikati kreću u akciju nazvanu "Posljednji poziv za Zračnu luku", kojom žele upozoriti na štetne posljedice ugovora o koncesiji. Vladin plan da koncesiju nad Zračnom lukom predstavi kao važan uspjeh u predizbornoj kampanji, tako neće uspjeti.

nacional.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.