Biznis

Pričekajte s kupnjom stana

Kvadrat stana u 2012. i do 200 eura jeftiniji

Kvadrat stana u 2012. i do 200 eura jeftiniji

Pad cijena bit će postupan te će na godišnjoj razini iznositi između pet i deset posto

Cijene stanova u Hrvatskoj u sljedećoj bi godini mogle pasti desetak posto. Procjena je to stručnjaka za nekretnine, koji upozoravaju da na hrvatskom tržištu u ovom trenutku postoji oko 15.000 neprodanih stanova, a da ukupna gospodarska slika zemlje ni u 2012. neće biti znatno drugačija nego u ovoj godini, piše danas.net.hr

U takvoj situaciji, nastavak pada cijena stanova bio bi logičan potez, koji bi koliko-toliko probudio gotovo zamrlo tržište nekretnina. "Ostane li stanje u gospodarstvu ovakvo kakvo je sada, a sve ukazuje na to da hoće, vjerujem da će cijene stanova padati i u 2012. Samo u Zagrebu mogle bi pasti za oko 10 posto, no konačna cijena ovisit će o lokaciji. Cijene stanova padat će i drugdje", ocjenjuje Domenico Devescovi, voditelj internetskog portala Centar nekretnina.

Da će doći do pada cijena nekretnina u sljedećoj godini smatra i Maruška Vizek s Ekonomskog instituta. U razgovoru za Jutarnji list da će taj pad biti postupan te da će na godišnjoj razini iznositi između pet i deset posto.

Kada je riječ o metropoli, najveće šanse za snižavanje cijena imaju stanovi u Novom Zagrebu, posebno u Laništu i južnim dijelovima Novog Zagreba. Na tom je prostoru, naime, proteklih godina izgrađeno dosta stambenih jedinica, no potražnja za njima razmjerno je mala. Među kandidatima za novu korekciju cijena prema dolje su, kaže Devescovi, i stanovi u centru Zagreba, koji također već godinama traže kupce. Čekanje kupaca u centru metropole vidi se i po cijeni, koja već godinama klizi.

S druge strane, cijene stanova u drugim dijelovima Zagreba i dosad su imale manju dinamiku pada, pa Devescovi vjeruje da će korekcija cijena za njih u sljedećoj godini biti također nešto manja, oko pet posto.

Prosječna cijena četvornog metra stana u Zagrebu u listopadu ove godine, prema podacima Centra nekretnina, bila 1.757 eura, što je gotovo 14 posto manje nego krajem 2007. godine, dok je, prema podacima portala Crozilla, bila 1.783 eura.

danas.net.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.