Biznis

Iznimno vrijedne koncesije

Crpeći hrvatsku naftu Mađari će zaraditi milijarde

Crpeći hrvatsku naftu Mađari će zaraditi milijarde

Hrvatska istraživačka polja samo na području Slavonije kriju 86 milijuna barela nafte, 904 milijarde kubičnih metara plina i 28 milijuna barela tekućeg plina!

Hrvatska naftna kompanija Ina političkom je voljom predana mađarskome MOL-u. Vlada RH pokušava post festum sakupiti “proliveno mlijeko” (neprikladnim) zakonom po kojemu nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto Ininih dionica, što je protivno zakonodavstvu EU-a, piše slobodnadalmacija.hr

Predlaže izmjene i dopune Zakona o privatizaciji Ine kao neku vrstu “privremene mjere” dok se ne okonča suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, kojega USKOK sumnjiči da je uzeo 10 milijuna eura mita od MOL-a, čime su Mađari “kupili” većinska upravljačka prava u Ini iako nemaju većinski vlasnički udjel u hrvatskoj kompaniji.

Zašto je MOL pod svaku cijenu htio preuzeti Inu? Dokumenti koje smo dobili dokazuju da je to zbog hrvatskih istraživačkih polja koja samo na području Slavonije kriju, prema američkim istraživanjima, 86 milijuna barela nafte, 904 milijarde kubičnih metara plina i 28 milijuna barela tekućeg plina! Iz raspoloživih dokumenata razvidno je da je golema vrijednost koncesija za istraživanje i eksploatiranje nafte i plina na području Hrvatske, a što je MOL-u i te kako dobro poznato.

Tijekom trogodišnjeg istraživačkog rada otkrivena su velika ležišta nafte, plina, tekućeg i rasvjetnog plina na području “Panonian Basin Province” (4048−Panonski bazen). Najveće količine, kako svjedoče dokumenti kojima raspolažemo, nalaze se na predjelu Zala−Drava−Sava (404802), odnosno u dravskoj i savskoj depresiji.
I tu sada dolazimo do točke koja je Inu učinila iznimno zanimljivom Mađarima, jer se to područje dominantno proteže teritorijem Hrvatske (55 posto), a tek manjim dijelom područjem Mađarske (22 posto), BiH (10 posto), Slovenije (8 posto), te neznatno Austrije i Srbije (Vojvodine). I, što je najvažnije, najveće količine i nafte i plina koncentrirane su upravo na hrvatskom dijelu panonskoga bazena.

Mađarska je vlada prije privatizacije MOL-u oduzela sve koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina. Slijedeći savjet američke vlade i iskustva zemalja EU-a, Mađari su sva ležišta nafte i plina proglasili vlasništvom države (naroda) na čijem se teritoriju nalaze.

Interes MOL-a za hrvatsku Inu motiviran je, dakle, golemim zalihama nafte i plina (prirodnog, tekućeg, rasvjetnog), na čiju eksploataciju hrvatska naftna kompanija ima isključivo pravo! MOL je, upravo zahvaljujući tim povjerljivim (privilegiranim) informacijama s kojih je oznaka tajnosti skinuta tek 2001. (i koje su ostale dostupne užem krugu ljudi), 2003. dao najbolju ponudu za 25 posto plus 1 dionicu Ine i postao njezinim suvlasnikom!

Znali su da će im se to ulaganje višestruko isplatiti, jer s upravljačkim pravima mogu na teritoriju cijele Hrvatske, na svim istraživačkim poljima, bušiti i eksploatirati naftu i plin. Inače, navodno se investicije koje su zaključene u Hrvatskoj nakon njezina ulaska u EU ne mogu otkazati ili zaustavljati. Zato se sada vodi naknadna bitka Vlade RH za Inu, jer je po Ustavu vlasnik svih prirodnih rudnih bogatstava narod, odnosno država u njegovo ime, pa bi i neotkrivena ležišta nafte i plina morala ostati u hrvatskim rukama.

Uostalom, Mađarska je upravo tako učinila s MOL-om nakon njegove privatizacije − oduzela im je sva neotkrivena (neaktivirana) istraživačka i eksploatacijska polja, a u koncesiju dala samo postojeće izvore nafte i plina, i to po tržišnim cijenama. O neotkrivenim količinama, radi kojih su Mađari navodno čak podmitili Sanadera s nimalo skromnih 10 milijuna eura kako bi pribavili upravljačka prava nad Inom, zanimljivo, hrvatska kompanija nikad nije informirala svoje dioničare, ali ni Zagrebačku burzu, na kojoj se trgovalo dionicama Ine.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.