Biznis

Blokada Agrokora

Laško o prodaji dionica Mercatora odlučuje tek krajem siječnja

Laško o prodaji dionica Mercatora odlučuje tek krajem siječnja

Mercator je prošli tjedan objavio namjeru za preuzimanje Pivovarne Laško

Čini se kako je Agrokorovo preuzimanje 52 posto dionica slovenskog Mercatora potpuno blokiralo, jer će dioničari Pivovarne Laško o prodaji svoga dijela dionica trgovačkog lanca odlučivati na skupštini koja će se najvjerojatnije održati tek 30. siječnja sljedeće godine.

Nakon što je prošlog tjedna Mercator objavio namjeru preuzimanja Pivovarne Laško i time blokirao Agrokor u kupnji. Uprava i Nadzorni odbor Pivovarne Laške je prihvatio ponudu Agrokora, a posljednja odluka je ostavljena dioničarima.

"Mercator je prošli tjedan objavio namjeru za preuzimanje Pivovarne Laško. Od tog trenutka je za tvrtku počela zakonska procedura preuzimanja što znači da obavljamo tekuće poslove, a o strateškim odlukama će odlučiti dioničari", kazao je nakon sjednice predsjednik Nadzornog odbora Pivovarne Laško Vladimir Malenkovič, piše Delo. 

Tako su odluku Uprava i Nadzorni odbor prenijeli na svoje najveće dioničare banke. U zamjenu za suglasnost o prodaji Mercatora iz Pivovarne Laško žele od banaka obećanje da će im se reprogramirati dugovi. Na pitanje hoće li se prodaja udjela u Mercatoru uvjetovati sa dugoročnim reprogramom dugova, predsjednik Uprave Dušan Zorko je kazao da dužnik od banke ništa ne može zahtijevati. "Želja uprave je spasiti Pivovarnu koja u bankama ima 370 milijuna eura duga. Ako banke vjeruju u dobro poslovanje pozvat ćemo ih da reprogramiraju dugove", rekao je Zovko.

Uprava se prijenosom odluke na dioničare riješila i odgovornosti u slučaju ako Agrokor na kraju ne kupi Mercator. Ako Pivovarna Laško ne da suglasnost za prodaju svoga dijela dionica Mercatora, tada će po sporazumu konzorcija prodavatelja morati platiti kaznu od oko 20 milijuna eura, što je gotovo jedna iznosu, koji svake godine plati za kamate na milijunske kredite. Pivovarna Laško drži 23 posto dionica Mercatora za koje se bori Agrokor.

Iz Uprave i Nadzornog odbora Pivovarne su sinoć rekli da će odluke na siječanjskoj skupštini dioničara bitno utjecati na opstanak i razvoj tvrtke zbog čega su se odlučili skupštinu sazvati tako kasno. Ta skupština će najvjerojatnije biti sazvana krajem ove godine, jer u Laškom još uvijek čekaju ponudu za preuzimanje koji je najavio Mercator. Ponuda Agrokora vrijedi do kraja ove godine, a još nije poznato kakve su šanse da se ona produži.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.