Biznis

Todorić u nezahvalnoj situaciji

Todorićev Agrokor u financijskim problemima?

Todorićev Agrokor u financijskim problemima?

Slučaj Belje doveo je Todorića u vrlo nezahvalnu situaciju

Todorićev Agrokor lako bi se mogao naći u znatnim financijskim problemima, jer do 5. prosinca 2011. godine nije postupio po nalogu Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga te dostavio zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica Belja, koje još nisu u njegovom vlasništvu, na što je bio obavezan po Zakonu o preuzimanju dioničkih društava.

Kako doznajemo, pred nadležnim trgovačkim sudovima već su podnesene ili su u pripremi tužbe pojedinih malih dioničara koje zastupa splitski odvjetnik Dino Puljić, poznat po uspješnom vođenju srodnih postupaka malih dioničara Dalmacijacementa i Građe Solin.

Odvjetnik Puljić u ta dva slučaja uspio je izboriti znatno veću vrijednost obeštećenja za dionice koje su većinski vlasnici preuzeli u postupku "squeeze outa". Tako su dioničari Građe dobili još po 1.000 kuna po dionici, dok bi dioničari Dalmacijacementa trebali dobiti još po 1.500 kuna po dionici. Prvima je tako vrijednost dionice skočila za gotovo 150 posto, a drugima više nego solidnih 80 posto!

Slučaj Belje doveo je Todorića u vrlo nezahvalnu situaciju. Čini se da je greška počinjena na glavnoj skupštini društva na kojoj nije donesena odluka da Agrokor nema obavezu objaviti ponudu za preuzimanje ostatka dionica, nekih 30 posto. Da je, Agrokor se mogao zadovoljiti sa svojih 60 posto, no ovako će dionice morati platiti četiri puta skuplje od njihove trenutne tržišne vrijednosti, sve u skladu s važećim zakonskim propisima.

Da stvar bude gora, s obzirom da Agrokor nije nakon nastupanja obaveze u zakonskom roku podnio zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje, vrlo je moguće da prilikom preuzimanja Agrokor postane imatelj dionica bez prava glasa, opet u skladu sa odredbama Zakona o preuzimanju dioničkih društava.

U igri je čak milijardu kuna! Naime, lako bi se moglo dogoditi da u slučaju pozitivnog riješenih tužbi, Agrokor bude prisiljen malim dioničarima isplatiti gotovo 800 milijuna kuna pa bi s pripadajućom kamatom i sudskim troškovima ukupna šteta za Ivicu Todorića mogla dosegnuti cifru s deset znamenki! Odvjetnik Puljić potvrdio je da zastupa određeni broj dioničara Belja, no o samim sudskim postupcima nije se želio očitovati. 

Kako je Index već pisao, Agrokor je na rješenje HANFE podigao ustavnu i upravnu tužbu. Prema mišljenju odvjetnika Puljića, navedene tužbe teško mogu imati uporišta, s obzirom da je rješenje HANFE u cijelosti utemeljeno na zakonskim odredbama te valjano i logično obrazloženo. Odvjetnik Puljić ističe i kako te tužbe Agrokora ne odgađaju pravo dioničara na podnošenje tužbi radi obaveznog sklapanja ugovora o prodaji dionica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.