Biznis

Život sve skuplji

Cijene u veljači porasle za 0,6 posto

Cijene u veljači porasle za 0,6 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2012., u odnosu na siječanj 2012., u prosjeku su više za 0,6 posto, a u odnosu na veljaču prošle godine više su za 1,3 posto, dok su u godišnjem prosjeku više za 2,1 posto.

 

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u veljači 2012., u odnosu na siječanj 2012., najviše su porasle cijene prometa koje su u prosjeku više za 2 posto, više cijene motocikla i bicikla te goriva za osobna vozila, cijene prehrane i bezalkoholnih pića koje su u prosjeku više za 1,4 posto, više cijene voća i povrća, cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja i cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva koje su u prosjeku po svakoj skupini više za 0,4 posto, cijene rekreacije i kulture koje su u prosjeku više za 0,3 posto, cijene ostalih dobara i usluga koje su u prosjeku više za 0,2 posto te cijene zdravstva koje su u prosjeku više za 0,1 posto.

Odjeća i obuća jeftiniji za 3 posto

Porast indeksa potrošačkih cijena u veljači 2012., u odnosu na siječanj 2012., ublažile su cijene odjeće i obuće koje su u prosjeku niže za 3,1 posto te cijene alkoholnih pića i duhana koje su u prosjeku niže za 0,1 posto. Istodobno su cijene komunikacija, cijene obrazovanja i cijene ugostiteljskih usluga u veljači 2012. u odnosu na siječanj 2012. u prosjeku ostale na razini cijena iz siječnja.

Najveći doprinos porastu indeksa potrošačkih cijena u veljači 2012. imale su cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,41 posto) te cijene prometa (za 0,26 posto), a najveći doprinos smanjenju indeksa imale su cijene odjeće i obuće (za 0,22 posto).

Najviše poskupjeli neprerađeni prehrambeni proizvodi

U sklopu indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u veljači 2012. u prosjeku su više za 0,7 posto, a cijene usluga za 0,1 posto.

Promatrano po podindeksima, u veljači 2012. indeks neprerađenih prehrambenih proizvoda u prosjeku je viši za 3,3 posto, indeks energije u prosjeku za 1,7 posto, indeks prehrane, pića i duhana u prosjeku za 1,2 posto. Indeksi dobara bez električne energije i dobara bez električne energije i vode u prosjeku su svaki viši za 0,8 posto, indeks dobara bez prehrane, pića i duhana u prosjeku je viši za 0,4 posto te indeks ukupno bez energije u prosjeku je viši za 0,3 posto.

U veljači 2012. je indeks industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije u prosjeku niži za 0,6 posto, indeks ukupno bez energije, prehrane, pića i duhana za 0,3 posto, a indeks ukupno bez energije i prehrane i indeks ukupno bez energije i neprerađenih prehrambenih proizvoda u prosjeku su svaki niži za 0,2 posto, dok je indeks prerađenih prehrambenih proizvoda u prosjeku niži za 0,1 posto.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.