Biznis

Konačna odluka pada u srijedu

Još jedna runda pregovora Vlade i sindikata u srijedu

Još jedna runda pregovora Vlade i sindikata u srijedu

Za one koji žive do 2 kilometra od radnog mjesta ukida se naknada. Tim bi se modelom na prijevozu uštedjelo otprilike 350 milijuna kuna

Sve je izglednije da će uzaposleni u javnim službama morati reći zbogom božićnicama i regresu. Iako se očekivalo da će Vlada i sindikati javnih službi danas usuglasiti stajališta i dogovoriti se o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora- to se nije dogodilo. Konačna odluka pada u srijedu.

Još jedan krug pregovora i sve će biti jasnije. Ministar rada Mirando Mrsić objašnjava da su spremni odustati od smanjenja dodatka na staž. "Vlada je spremna povući prijedlog da se 0,5% smanji na 0,3, dakle da taj dio ostane kao što je", kaže Mrsić.

A planirane uštede, koje glase: dvije miljarde kuna u dvije godine, namaknut će iz drugih izvora. Tako ostaje prijedlog kresanja božićnica u ovoj godini, a u sljedećoj i regresa te jubilarnih nagrada, dnevnica se sa 170 smanjuje na 150 kuna, a značajne promjene doživjet će i naknada za prijevoz, kaže Mrsić.

"Da se isplata prijevoza može raditi temeljem računa. Dakle, više nema isplate gotovine. Ako gospodin radi izvan svog radnog mjesta, do 50 kilometara ima pravo na refundaciju, a iznad 50 kilometara 50% snosi poslodavac, a 50% sam zaposlenik", pojasnio je Mrsić.

Za one koji žive do 2 kilometra od radnog mjesta ukida se naknada. Tim bi se modelom na prijevozu uštedjelo otprilike 350 milijuna kuna. Prijedlog je i da se isplata prosvjetnog dodatka od 2,4 posto prolongira do siječnja 2013. Zvonimir Laktašić iz Sindikata učitelja. "To bi bila jedna vrst komenzacije. Hoće li naši članovi na to pristati, ne znam", kaže Laktašić.

A ono što prosvjetari znaju jest da će na sva najavljena kresanja pristati, ako Vlada obeća da će prava vratiti kad kriza prođe. Predsjednik Matice sindikata Vilim Ribić. "Stavite u sporazum: dok je kriza, ne može se vratiti. Ako to bude 4-5 godine, neće se vratiti. Ako je to godina dana, vratit će se", istaknuo je Ribić.

Takve dugoročne obveze Vlada ne može prihvatiti, kaže ministar Mrsić. "Vlada ne može prihvatiti obaveze koje preilaze njen mandat. Taj dio u ovom trenutku smatramo nepovratnim", rekao je Mrsić, a Ribić odgovorio:

"Vlada svaki mjesec potpisuje neki ugovor koji je dulji od njenog mandata i daje to kao obavezu budućoj vladi", izjavio je Ribić. Sve će biti jasnije u srijedu za kad je najavljen zadnji krug pregovora. A nakon javnih idući tjedan slijede državne službe, u kojima će rezanja i uštede, kaže Mrsić, ići po sličnom modelu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.