s ciljem očuvanja okoliša
Znanstvenici hranili krave lukom da prestanu ispuštati metan
Znanstvenici su problem ispuštanja metana kod preživača pokušavali riješiti lukom koji kod krava utječe na smanjenje količine ispuštenog plina, ali i na okus mlijeka
Udio metana u emisiji stakleničkih plinova u SAD-u iznosi 11 posto, od čega su za čak dvadeset posto odgovorni preživači.
No čini se da su španjolski znanstvenici našli pravi recept.
Neke ranije studije pokazale su da kemikalije sadržane u luku i
češnjaku mijenjaju kemijske spojeve u buragu preživača, što
doprinosi smanjenju emisije metana, ali pri primjeni ove metode
postoji jedan problem.
"Mlijeko mora biti dobrog okusa i atraktivnog izgleda, između
ostalih prehrambenih parametra, da bi potrošačima bilo
prihvatljivo. Nekoliko dosadašnjih studija pokazalo je da se okus
luka koji se daje kravama prenosi i na mlijeko", prenosi Gizmodo
navode autora najnovije studije objavljene prije nekoliko tjedana
u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Kako bi pokušali spriječili prijenos okusa s luka na mlijeko,
znanstvenici su kravama davali kontrolirane količine propil
propan thiosulfata (PTSO), kemikalije sadržane u luku koja mu
određuje miris.
Tijekom studije stotinu krava bilo je hranjeno uobičajenom
kravljom hranom, dok je hrana drugih stotinu krava postupno bila
dopunjavana ekstraktom PTSO. Tijekom pet dana svakoj
dohranjivanoj kravi dnevno su povećavali unos za pet grama, a kad
je razina unosa dosegnula 25 grama dnevno, nastavili su tako
hraniti krave iduća dva mjeseca.
Mlijeko krava hranjenih uobičajenom hranom, kao i onih čije je
mlijeko obogaćeno PTSO-om, testiralo je 16 kušača mlijeka iz
španjolske Granade.
Mlijeko krava hranjenih uobičajenom hranom bilo je dobrog okusa, dok je u mlijeku koje je sadržavalo visoku razinu PTSO-a (10mg/kg) 88 posto ispitanika osjećalo okus luka.
Mlijeko krava koje su dohranjivane ekstraktom luka sadržavalo je
nižu razinu PTSO-a, a taj okus nije bio prihvatljiv tek za 12,5
posto ispitanika.
Znanstvenici su ovom studijom utvrdili da je krave dovoljno
dohranjivati s 25 grama ekstrakta luka dnevno, što doprinosi
smanjenju emisije metana bez ugrožavanja okusa mlijeka.
Također je utvrđena maksimalna koncentracija PTSO-a od 2 mg/kg kako bi se izbjeglo stvaranje okusa luka u mlijeku, a za određivanje količine PTSO-a u mlijeku predložena je metoda high performance liquid chromatography (HPLC), kojom se utvrđuje prisutnost različitih kemikalija u nekoj tekućini.
Vezane vijesti
-
Neurolog i psihijatar klinike Cleveland iz Ohija dr. Alan T. Hirch primijetio je da osobe koje privremeno izgube osjete mirisa, što se uglavnom događa zbog lijekova, više jedu i više se debljaju.
-
Djeca su osobito sklona dehidraciji kad se igraju na suncu. I dok je obična voda još uvijek najbolja opcija za žeđ, postoje i druge opcije koje će pobijediti vrućinu i ujedno biti zanimljive
-
Sigurnost i kvaliteta proizvoda kao i transparentno i pouzdano informiranje potrošača o proizvodima trebaju biti zajamčeni u cijeloj EU, suglasne su članice HUP Koordinacije hrane i pića.
-
Školski obrok u Francuskoj postaje svojevrstan dio nastave, a jede se jednako kvalitetno, zdravo i probrano u svim privatnim i javnim obrazovnim ustanovama
Izdvojeno
-
U Dalmaciji će s promjenjivom naoblakom gdjegod pasti uglavnom samo malo kiše, i to češće prema otvorenom malo do umjereno valovitom moru
-
U organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza i OK Zadar od petka, 17. siječnja do nedjelje 19. siječnja održat će se završnica prvenstva Hrvatske u odbojci za juniorke i juniore.
-
Najava događanja u Gradskoj knjižnici Zadar za tjedan od 20. do 25. siječnja 2025.
-
Jeste li se ikada zapitali zašto vas obuzme neobjašnjiv umor nakon obilnog ručka? Ovaj fenomen, poznat kao postprandijalna somnolencija, često je iskustvo mnogih, no rijetko tko razumije njegove stvarne uzroke.
Reci što misliš!