Biznis

Namjera je izabrati pravu sortu

Proizvodnja češnjaka uz pomoć znanosti: traži se autohtona sorta!

Proizvodnja češnjaka uz pomoć znanosti: traži se autohtona sorta!

Želi utvrditi koji češnjak ima najbolje karakteristike pa će se analizirati i s drugih područja.

Proizvodnja češnjaka je po svojoj prilici šansa za mnoge poljoprivrednike zadarskog zaleđa da se posvete uzgoju kulture koji nije problem plasirati na tržište, piše slobodnadalmacija.hr

Sada se sve proizvedene količine prodaju u manje od dva mjeseca, no količine su male. A postoji i problem koji češnjak proizvoditi da bi se još dobilo na izvornosti.

Zbog toga je Zadarska županija odobrila 50 tisuća kuna inicijalnih sredstava za istraživanje autohtonih sorti. Trogodišnje istraživanje će provesti Zavod za povrtlarstvo Agronomskog fakulteta iz Zagreba s prof. Josipom Borošićem koji je već uzimao uzorke češnjaka s područja Rodaljica. Prije Domovinskog rata u sortnoj listi je postojao "brgudski luk" kao oznaka za češnjak iz tog kraja, no sad se želi utvrditi koji češnjak ima najbolje karakteristike pa će se analizirati i s drugih područja.

- Namjera je izabrati pravu sortu koja će moći postati robna marka, objašnjava Danijel Segarić, županjiski pročelnik za poljoprivredu. Interes za ovaj projekt je velik jer je već 25 proizvođača češnjaka iz Rodaljica, Banjevaca, Pristega, Bile Vlake i Lišana Ostrovičkih osnovali udrugu "Rešta" koju vodi Snježana Perić iz Benkovca. Učinili su to ove zime kad su se našli na obuci u programu osposobljavanja polaznika za zvanje povrćar koju je organizirala poljoprivredna-savjetodavna služba. Rešta inače znači pleteni vijenac od glavica češnjaka.

- Namjera nam je širiti ovu proizvodnju jer češnjak ima velike mogućnosti plasmana u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Tereni za proizvodnju češnjaka su vrlo povoljni oko Brguda, Rodaljica i drugdje oko Benkovca, ali i na našim otocima gdje također postoji interes za ovom proizvodnjom, najavljuje Segarić.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.