Biznis

Njemački ustavni sud odlučio

"Spašavanje eurozone" može početi

Ukupno 37.000 njemačkih građana uložilo je ustavnu tužbu protiv sporazuma o ESM-u i fiskalnog pakta

Europski stabilizacijski mehanizam (ESM) u skladu je s njemačkim ustavom, odlučio je njemački ustavni sud, piše HRT

 

Njemački predsjednik Joachim Gauck može sada potpisati zakone o ESM-u, ali savezna vlada mora pri ratifikaciji međunarodno-pravno osigurati da obveze Njemačke ne mogu prijeći 190 milijarda eura. Svako povećanje financijskog udjela Njemačke u ESM-u mora dobiti potvrdu u parlamentu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je odluku ustavnog suda. To je dobar dan za Njemačku, to je dobar dan za Europu, rekla je Merkel pred njemačkim parlamentom. Njemačka je na visini svoje odgovornosti kao prvo europsko gospodarstvo i pouzdan partner, za rješavanje krize eurozone, dodala je.

Ukupno 37.000 njemačkih građana uložilo je ustavnu tužbu protiv sporazuma o ESM-u i fiskalnog pakta. Riječ je o najvećoj ustavnoj tužbi u njemačkoj povijesti. ESM bi trebao stajati na raspolaganju članicama eurozone u krizi s kreditima do 500 milijardi eura, dok je namjena fiskalnog pakta discipliniranje proračunske politike. 

Većina Nijemaca vidjela je ustavni sud kao posljednji bedem pred tendencijom pretvaranja dugova u problem zajednice. Prema rezultatima jedne ankete, 54 posto Nijemaca nadalo se da će ustavni sud poništiti zakone o Europskom stabilizacijskom mehanizmu, što su ih njihovi predstavnici donijeli u Bundestagu dvotrećinskom većinom glasova.

ESM se ne može koristiti dok ga ne ratificiraju zemlje koje osiguravaju 90 posto novca, među njima i Njemačka, koja izdvaja više od četvrtine novca. ESM ima fond od 500 milijarda eura, 80 milijarda eura kapitala i ostatak u jamstvima. Njemačka trenutačno u ESM-u sudjeluje sa 190 milijardi eura.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.