Biznis

Pet godina recesije

Grčki parlament usvojio nove mjere štednje

Grčki parlament usvojio nove mjere štednje

Grčka je ušla u petu godinu recesije, a prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti dosegla je više od 25 posto

Grčki parlament usvojio je danas rano ujutro novi paket mjera štednje, koji će im omogućiti primanje novog paketa financijske pomoći od Europske unije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 31,5 milijardi eura.

U posljednjem glasovanju za novi zakon glasalo je 153 zastupnika, njih 128 je bilo protiv, dok ih je 18 bilo suzdržano.

Novi rezovi u proračunu izazvali su bijes javnosti, a policija se jučer na ulicama Atene vodenim topovima i suzavcem obračunala sa stotinu tisuća prosvjednika, koji su pokušali ući u zgradu parlamenta i prekinuti glasovanje.

Grčka je ušla u petu godinu recesije, a prema posljednjim podacima, stopa nezaposlenosti dosegla je više od 25 posto. Jučerašnje glasovanje bila je posljednja prilika za tamošnju Vladu, na čelu s premijerom Antonisom Samarasom, da provede mjere štednje i primi financijsku pomoć od 31,5 milijardi eura.

"Grčka je napravila odlučan, veliki i optimistični korak, korak prema oporavku", izjavio je nakon glasovanja premijer Samaras. "Danas smo učinili prvi veliki korak i vrlo sam zadovoljan zbog toga".

Prije nego što će Grčka moći primiti novi paket pomoći, pred parlamentom je još jedan veliki korak. Naime, u nedjelju će na dnevni red doći glasovanje o budžetu za 2013. godinu. Budući da prijedlog proračuna sadržava većinom iste mjere koje su danas ujutro usvojene, pretpostavlja se kako će proračun među zastupnicima na kraju ipak biti prihvaćen.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.