Biznis

Rebalans proračuna

Milanović: Više ne možemo imati ovoliki teret javne potrošnje

Milanović: Više ne možemo imati ovoliki teret javne potrošnje

Na sjednici Vlade, prvoj bez Radimira Čačića, koji je jučer zbog pravomoćne zatvorske kazne zbog prometne nesreće podnio ostavku na sve funkcije u Banskim dvorima, glavna je tema rebalans proračuna.

Zbog minusa u proračunu koji je veći od planiranog nužna je fiskalna konsolidacija, poručio je na početku sjednice premijer Zoran Milanović.

"Proračunski deficit je tri posto, prošle godine je bio preko četiri posto. Rashodi su po prvi puta smanjeni, prihodi su vrlo racionalno planirani, čak i konzervativno, na kraju su nadmašeni, ali su nažalost i rashodi nadmašeni u odnosu na početne projekcije", ustvrdio je Milanović.

Unatoč prihodima koji su za 1,4 milijardi kuna viši od planiranih, proračunski deficit povećan je za 100 milijuna kuna zbog rashoda koji su za milijardu i pol kuna viši. Iako se štedjelo na sve strane, Vlada je podbacila na masi plaća u javnom sektoru. Teret krize stoga moramo podnijeti svi zajedno, istaknuo je Milanović.

"Kao što vidimo, niti jedno pravo nije dirano. Moramo se zapitati koliko je to dugoročno moguće. Mi ćemo učiniti sve da osiguramo i rast i nova radna mjesta, ali moramo shvatiti da više ne možemo imati ovoliki teret javne potrošnje. To netko treba na kraju dana platiti", naglasio je premijer.

Da nije bilo niza mjera koje ova Vlada donijela tko zna što bi bilo, istaknuo je ministar financija Slavko Linić te najavio kako će unatoč vrlo kritičnoj situaciji u domaćem gospodarstvu situacija u zadnjem kvartalu ipak malo popraviti, no neće imati značajniji učinak na očekivani pad na razini godine. Iako mu proračun na kraju ipak nije prošao bez rebalansa, Linić je zaključio.

"Ona osnovna poruka je da u ovom trenutku imamo značajno smanjenje deficita u odnosu na 2011. godinu", rekao je Linić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.