Biznis

Objavljeno u Bruxellesu

Dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka

Dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka

Irsko predsjedništvo i pregovarači Europskog parlamenta postigli su politički dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka, što predstavlja prvi korak u uspostavi bankovne unije, objavljeno je u Bruxellesu.

Uspostava jedinstvenog nadzornog mehanizma osnovni je preduvjet za izravnu dokapitalizaciju banaka iz Europskog stabilizacijskog mehanizma, fonda za financijsku pomoć zemljama članicama. Ministri financija zemalja članica EU-a postigli su 13. prosinca prošle godine načelni dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka i na temelju toga dogovora vođeni su pregovori s Europskim parlamentom s kojim je sada postignut kompromis.

Pod jedinstvenim nadzorom neće biti samo banke iz eurozone nego iz drugih zemalja koje žele sudjelovati u tom mehanizmu. Sustav jedinstvenog nadzora trebao bi postati operativan od 1. ožujka 2014. godine.

Europska središnja banka neposredno će nadzirati banke s bilancom većom od 30 milijardi eura ili one koje predstavljaju 20 posto BDP-a u državi u kojoj imaju sjedište. U svakoj državi neposredno će biti nadzirane tri najveće banke. Ukupno će pod jedinstvenim europskim nadzorom biti 150 do 200 banaka.

Sljedeći je korak u uspostavi bankovne unije stavranje zajedničkog europskog sustava za rješavanja bankarskih kriza, koji će omogućiti likvidaciju banaka u teškoćama, a treći stup bankovne unije je uspostava zajedničkog sustava za osiguranje štednih depozita.

HRT


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.