Biznis

Raste broj oglasa

Konobar, prodavač i programer najtraženija zanimanja

Konobar, prodavač i programer najtraženija zanimanja

Od siječnja 2013. do danas na portalu za oglašavanje slobodnih radnih mjesta MojPosao.net, objavljeno je preko 8.000 natječaja, što je povećanje od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2013. bila su: konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, komercijalist, knjigovođa, terenski komercijalist, administrator.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u kategorijama trgovina, turizam i ugostiteljstvo te financije i računovodstvo.

S obzirom na vrstu zaposlenja, više od polovice (52%) oglasa bilo je za stalno zaposlenje, što je 3% manje nego u prvoj polovici 2012. godini kada se 55% oglasa odnosilo na stalno zaposlenje.

Rad na određeni period nudio se u 51% oglasa, dok je 8% oglasa bilo za honorarni rad, a 4% odnosilo se na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

U 52% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. To je svega 4% više nego prošle godine kada se u 48% oglasa tražilo radno iskustvo. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 10 mjeseci radnog iskustva.

I dalje su zaposlenici sa srednjom stručnom spremom najtraženija radna snaga - tijekom prve polovice 2013. u više od polovice oglasa (52%) tražili su se djelatnici sa srednjom stručnom spremom.

S druge strane, 56% posloprimaca u životopisima je kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Tražitelji posla navodili su visoku stručnu spremu u 18% životopisa, dok je potražnja za profilom takvih kandidata bila nešto veća - visoka stručna sprema tražila se u 34% oglasa.

Općenito, poznavanje stranih jezika tražilo se u 47% oglasa. Od oglasa koji su zahtijevali poznavanje stranog jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57% oglasa), dok se u 20% oglasa tražilo barem osnovno poznavanje engleskog.

Ostali jezici manje su zastupljeni - 39% posloprimaca u svojim je životopisima navelo napredno poznavanje engleskog jezika, dok ih je 21% navelo profesionalnu razinu poznavanja engleskog jezika.
Čak petina posloprimaca (21%) navela je osnovno poznavanje njemačkog jezika, dok ih je 10% navelo osnovno poznavanje talijanskog. Osnovno poznavanje engleskog navelo je 19% ispitanika.

Za dobivanje posla bitno je i poznavanje rada na računalu - u 29% oglasa poslodavci su istaknuli upravo taj uvjet. Od oglasa u kojima se traži poznavanje rada na računalu, u većini slučajeva to se odnosi na poznavanje rada u Wordu i Excelu.

Tijekom prve polovice 2013. godine poslodavci su objavili 236 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ove je godine takvih oglasa 17% manje.

Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 213 oglasa za rad izvan Hrvatske, što je 28% više nego u istom razdoblju prošle godine kada je takvih oglasa objavljeno 166.

Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je u kategoriji 'IT, telekomunikacije', 'Turizam i ugostiteljstvo' te 'Strojarstvo i brodogradnja'. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj.

U čak 46% oglasa tražila se visoka stručna sprema, dok u 29% oglasa stručna sprema nije bila bitna, a u 21% oglasa tražila se srednja stručna sprema. U 81% oglasa za inozemstvo tražio se zaposlenik na neodređeno radno vrijeme, dok se u 38% oglasa tražio zaposlenik na određeno.

U inozemstvu su bili najtraženiji programeri, hotelsko osoblje te djelatnici za rad u korisničkoj podršci.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.